Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посолството на Република Азербайджан у нас с право на отговор

Посолството на Република Азербайджан у нас с право на отговор за статия "От войната на Израел и "Хамас" до лунната надпревара  – кои събития белязаха 2023 година?", качена на сайта на БНР на 19 кемеври.

"Съществено важно е да бъдат адресирани икоригирани определени неточности в споменатата статия. Първо, трябвада се подчертае, че названието "Нагорни Карабах" няма нито правен, нито административен статут в рамките на вътрешно признатите суверенниграници на Азербайджан.
 
Пропагандирането на това бившe съветско наименование и отнасянето към несъществуващия незаконен режим, установен от Армения в резултат на военна  агресия и окупация на териториите на Азербайджан като към "отцепническа република", е проявен пълно неуважение към нормите и принципите на международното право, както и към суверенитета и териториалната цялост на Република Азербайджан, и следователно е неприемливо. 

Във връзка с абсурдния израз "превзета от Азербайджан в мълниеносна  офанзива", дълбоко съжаляваме, че авторът(ите) на статията все още не са разбрали, че Република Азербайджан не е нападала нито една териториална единица или държава, а е възстановила суверенитета над своите законни  имеждународно признати територии, намиращи се под военната окупация на Армения почти 30 години.  

Местните мерки за борба с тероризма, предприети през септември 2023 г. бяха проведени изцяло на суверенна азербайджанска територия и имаха за цел да предотвратят по-нататъшни военни провокации и терористични актове от страна на арменските въоръжени сили, незаконно разположени на територията на Карабахския регион на Азербайджан.  

Действията на Азербайджан бяха в пълносъответствие с международното право, както и с международното хуманитарно право. Мисията на ООН в региона не отчете никакви щети върху гражданската инфраструктура. Международната хуманитарна мисия също заяви, че не е попаднала на „никакви сведения за случаи нанасилие срещу цивилни“.

Гореспоменатото, в съчетание с широко известните призиви на Азербайджан към местното арменско население да остане и да се реинтегрира към  останалата част от мултиетническото и мултиконфесионално общество на Азербайджан, както и ангажиментите да се гарантират всички основни права  съгласно конституцията на Азербайджан, показват още веднъж,  че местните арменски жители напуснаха региона доброволно, по свое решение. 

Вярваме, че високите стандарти за точност, компетентност и журналистическа почтеност ще укрепят надеждността на Българското национално радио и ще запазят доверието на неговата аудитория, а Посолството е готово да предостави всякаква необходима информация, за да гарантира, че българската общественост получава пълна и коректна информация относно представяните теми.  

Благодарим  Ви предварително за публикуването на това Право на отговор и оставаме в очакване на бъдещо сътрудничествопомежду ни.

С уважение, Пресслужба Посолството на Република Азербайджан в Република България".




По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна