Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Артистичното трио зад "Лисицата и Котараците" доказва:

Песни се пишат не само по стихове, но и по романи

Снимка: SLC

В ранния следобед на благодатния четвъртък студиото на БНР-Радио София стана шумно и артистично.

Причината беше музикалният проект "Лисицата и Котараците", представен от авторите и изпълнителите на идеята Милица Гладнишка, Иван Велчев и Николай Воденичаров-Никеца, около три седмици преди публиката в София да напълни мястото на изпълнение (на 15 март).

За спектакъла е приложен принципътна трубадурите. Три различни гласа, в различни музикални стилове разказват историите и перипетиите на литературни герои от велики романи като "Майстора и Маргарита" на Булгаков, "Одисей" на Омир, "Великия Гетсби" на Фицджералд, "Гняв" на Стивън Кинг, ", "1984" на Оруел.

Първоначално идеята за заглавие е била "Лисицата, котараците и Рудолф", но Милица Гладнишка обясни, че сега то е по-компактно и се избягва асоциацията с елен на Дядо Коледа:

"Ние като визия наистина носим тази игривост, лека мошеническа нотка, палавост - и котараците, и лисиците са такива същества – хитри, артистични, вариативни, много добри в импровизацията и много чаровни. Нашето трио е една сглобка. Всеки идва със своята музика.

С Никеца се запознахме на майсторския клас на Веселка Кунчева по "Майстора и Маргарита" и всъщност през нейните задачи започнахме да работим заедно. Оказа се, че много си пасваме. Той е много добър импровизатор хармоник. Ако му подам някаква мелодия, той веднага я превежда на езика на китарата. Иван пък има страшни идеи с барабаните."


Тримата си отправиха заслужени и обосновани комплименти, към които се присъедини и водещата на „Радиокафе“ Гергана Пейкова.

На концерта на 15 март, освен личните си певчески програми, Милица Гладнишка, Николай Воденичаров-Никеца и Иван Велчев ще изпълнят и 5 парчета от бъдещия албум с песни по велики романи, чисто авторски.

"Нашата публика е от хора, които обичат книгите и много четат, изтъкната тримата. И апелираха: Кажете кои са любимите ви романи и може да направим песен."

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна