Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниил Бенатов: Потенциална катастрофа на Украйна ще предизвика такава и в ЕС

| Интервю
Снимка: БТА

"Потенциална катастрофа на Украйна ще предизвика голяма катастрофа в ЕС. Ако Украйна падне, след известно време ще падне и ЕС. Не бих казал, че ще падне от военна гледна точка. Обаче ако Украйна падне, значи идеологията и най-важните идеивече няма да са лепилото, което свързва държавите в ЕС".

Това е мнението на Даниил Бенатов – преподавател в Техническия университет в Киев.  

По думите му днес Киев изглежда спокойно, защото през изминалата нощ не е бил атакуван. Той обаче подчерта, че хората са уморени от случващото се. Никой не беше готов за война, изтъкна той пред БНР и подчерта:

"В Украйна нямаше някаква концепция за мобилизация. Сега доста хора вече воюват 2 години, трябва им почивка".

По думите му има проблем със законодателството за мобилизацията. Разчитаме, че ще се сложат някакви рамки, каза Бенатов в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

"Човек, който отива в армията, да знае, че службата му ще върви например 3 години и след това ако не поиска да служи повече, отива в запас. Сега човек, който отива в армията, за него няма никакви рамки – отива до края на военното положение, а кога ще бъде краят – никой не знае. Това е тежко за психологическото състояние на хората", обясни той.

По думите му в последно време се усеща, че хората на Запад и в САЩ не разбират какво е войната в Украйна. Според него обаче държавите от бившия социалистически блок, включително България, доста добре разбират ситуацията. "Ние усещаме помощта от България", сподели Бенатов.

Цялото интервю на Ирина Недева с Даниил Бенатов в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна