Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата и журналист Искра Ангелова и журналистът от factcheck.bg Кристиян Юлзари пред Радио София

Как лидерите на мнение потребяват информацията за смъртта на Алексей Навални

Снимка: Радио София

Как артистичната общност реагира на новината за убийството на Алексей Навални е темата, която коментираха пред Радио София актрисата и журналист Искра Ангелова и журналистът от factcheck.bg Кристиян Юлзари.

Едно от основните оръжия на голямата пропагандна машина е неглижирането на подобен тип информация, каза Искра Ангелова.

„Премълчаването, пускането й в поток от новини, които нямат никакво значение. Никой не си дава сметка кой реди новините. Редят ги уж редакторите в големите медии, но истината е, че все по-често забелязваме пълен съвпад в реда на новините, дори в гостите и темите в студиата. Това не може да е случайно“, обясни тя.

По думите й, международните медии, за разлика от българските, правят анализи, канят коментатори, често самите журналисти имат позиции.

„Има специалисти, чийто ресор е свързан с войната в Украйна, с Навални, които познават неговата биография, неговото развитие и неговия случай, и те имат позиция. В България се казва, че ти като журналист, не можеш да имаш позиция, ти трябва абсолютно равностойно да гледаш на доброто и на злото, да предоставяш трибуна и на двете. Ние медийна свободна, според мен, реално в момента, нямаме“, изтъкна Искра Ангелова.

Според Кристиян Юлзари често в новините липсва контекст.

„Показват се репортажи и те са „каза, рече и отсече“ и няма контекст защо нещо се е случило. Ние знаем, че събитията днес имат своите предишни събития, които са се случили и са повлияли на съвременния свят. Когато журналистът не си прави труда да каже какво се е случило преди година, две, това не позволява на публиката да си направи преценка за света, в който живеем“, уточни Юлзари.

Искра Ангелова коментира реакциите на някои български политици, които са злорадствали за смъртта на Навални.

„Какъвто и да си, от която и да е политическа палитра, това не може да бъде цивилизована реакция на убийството на един смел човек, независимо, че имате разногласия“, изтъкна журналистката.

Според нея, лидерите на мнения почти не са коментирали случая.

„Къде са българските интелектуалци, къде е българският елит, българските артисти, музиканти? Всеки ден свободата трябва да се отстоява“, каза Искра Ангелова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна