Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 10 са жертвите при големия пожар в многоетажна жилищна сграда във Валенсия

Автор:
Голям пожар в многоетажна жилищна сграда във Валенсия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 10 са жертвите на пожара, обхванал многоетажна жилищна сграда във Валенсия, съобщи кметът на испанския град. По-рано се съобщаваше за 4 жертви и 14 безследно изчезнали.

Огънят, раздухван от силни ветрове, е обхванал блока в рамките на половин час в четвъртък вечерта, казаха свидетели, цитирани от Ройтерс. Спешните служби съобщиха, че пожарът е започнал на четвъртия етаж на една от кулите, но не посочиха причината. Местен магистрат е започнал разследване на пожара.

Пожарникари с маски и кислородни резервоари си пробиха път през овъглената сграда в петък, търсейки тела или оцелели. Кметът на Валенсия Мария Хосе Катала каза по-късно през деня, че вече няма изчезнали хора.

"При първата визуална проверка бяха открити 10 тела в сградата", каза пред репортери Пилар Бернабе, представител на централното правителство за региона на Валенсия.

Двама пожарникари са с тежки наранявания и са настанени в болница.

Жителите на Валенсия се събраха да дарят дрехи, лекарства и играчки за оцелелите жители, които загубиха всичките си вещи в пожара и сега са временно настанени в близкия хотел.

Кметът на Валенсия посочи, че 105 души са били настанени на други място, а регионален служител каза, че ще получат пари за дневни разходи и наем.

Посещавайки местопроизшествието в петък, премиерът Педро Санчес каза, че жителите "са загубили всичко за броени минути в този ужасен пожар". 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна