Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен отбелязаха 80-годишния юбилей на Георги Константинов

С вълнуваща среща в препълнената зала „Катя Попова“ в родния Плевен отбелязаха 80-годишния юбилей на твореца Георги Константинов. Организираха я Дружеството на писателите в града и Общината. Кметът д-р Валентин Христов подари икона на Св. Георги Победоносец с посланието да го закриля и да напомня на поета за почитта, която има в родни си град.

Едно огромно „благодаря“ изрече от сцената Георги Константинов за родния Плевен . Прочете едни от най-известните си стихове и представи юбилейната си стихосбирка „Живея високосно“.


Георги Константинов е роден на 20 декември 1943 г. в гр. Плевен, където завършва гимназия, а впоследствие завършва българска филология в Софийския университет (1967 г.). Бил е зам.-главен редактор на в. „Народна младеж“, главен редактор на сп. „Родна реч”, главен редактор на сп. „Пламък” (от 1983 г.) и негов управител. Народен представител е в VII ВНС (1990-1991 г.) и заместник-министър на културата (1995 г.). Главен секретар е на Съюза на българските писатели (1997 г.), член е на българския ПЕН център от 1996 г. и негов почетен председател.


Дебютната поетична книга на Георги Константинов е „Една усмивка ми е столица“, тя излиза през 1967 г. Автор е на над 30 стихосбирки, като част от тях са преведени на френски, немски, руски, полски, украински и др. езици. Стиховете му са включвани в различни антологии на различни езици – английски, японски, хинди, руски, немски. Пише и книги за деца. Носител е на Меdalika Pontificia Vatikan (1996 г.), Национална награда за поезия (1979, 1983 г.), Национална награда за детска литература (1987 г.), награда „Петко Р. Славейков”, Награда на Министерството на образованието и науката (2001 г.), Национална награда за цялостен принос в детско-юношеската литература „Константин Константинов” (2005 г.) и др. Георги Константинов е сред основателите на плевенското Сдружение „Дружество на писателите“ преди 45 години, бил е и негов зам.-председател, а сега е негов почетен член.

Интервю на Латинка Светозарова чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени