Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа национална конференция по кардиометаболизъм с международно участие

| обновено на 29.02.24 в 08:41

На 8-ми и 9-и март 2024 година, в "Гранд Хотел Милениум София", ще се проведе първата национална конференция по кардиометаболизъм с международно участие. Основната тема на форума ще бъде "Кардиометаболитни проблеми при жени". Този форум е от голямо значение и има за цел да привлече вниманието към сериозния проблем на сърдечно-съдовите заболявания при жените.

В интервю за "Нашият ден" доц. д-р Красимира Христова, кардиолог и председател на Българската асоциация по сърдечносъдова образна диагностика, споделя, че тази инициатива е била стартирана в Европа преди две години. Съвместно с Европейската асоциация по образна диагностика и Американската сърдечна асоциация, са били предприети стъпки за акцентиране върху сърдечно-съдовите проблеми при жените. Инициативата включва създаването на превантивни центрове в Европа, за да се помогне на жените да разпознават по-бързо симптомите на тези заболявания.

Доц. д-р Христова отбелязва, че сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смърт при жените в България, като те често не се разпознават навреме. Това е особено сериозно, тъй като жените имат различна анатомия и по-тесни кръвоносни съдове в сравнение с мъжете. Фактори като бременност и менопаузата могат да повлияят на сърдечно-съдовото здраве на жената.

"Това е един проблем, който отличава значително женския организъм в сравниение с мъжкия, поради сърдечната анатомия и по-тесните кръвоносни съдове. Преминаването на женския организъм в различни периоди от развитието, включването на бременност и менопауза, които указват по един или друг начин промяна в сърдечно-судовия статус на жената, също се отрязяват“, посочва тя.

В рамките на конференцията ще се проведе и свободна лекция на 8 март, насочена към широка аудитория, което включва както пациенти, така и тези, които не са пациенти, но желаят да научат повече за профилактиката на тази заболявания. Лекциите ще бъдат насочени към практически въпроси, като хранене, предотвратяване на затлъстяване и развитие на диабет, включително и на аспекти свързани с бременността.

Очаква се, че конференцията ще бъде от голям интерес, тъй като това е първата такава инициатива в България. Доц. д-р Христова изразява надеждата си, че това ще бъде само началото, като всяка година на 8 март се ще се объръща внимание към сърдечно-съдовите заболявания при жените, защото профилактиката играе ключова роля в борбата с тях. 

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени