Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Благоева: Тази радикална мярка не е причината за учениците да се връщат в училище

Директори: Детските надбавки да отпадат за месец. Сегашната мярка с обратен ефект - демотивира

Теодора Крумова, "Амалипе": Още една причина непосещаващите училище деца да бъдат ангажирани в осигуряване на прехраната

| Интервю
Снимка: Елена Тамакярска

Вместо за година, детските надбавки да отпадат за месец – това предложение бе подновено в публичното пространство. То идва от директори на училища от цялата страна, в които се обучават деца от уязвими групи. Според директорите сегашната санкция не работи в полза на приобщаването и присъствието на децата в училище.

Сегашната мярка за спиране на семейните помощи не е удачна.

Тази позиция изрази в интервю за БНР Красимира Благоева, директор на основното училище "Васил Левски" в пловдивското село Караджово.

"Не трябва детските надбавки да бъдат спирани за една календарна година. Това е категорично демотивираща мярка", смята тя. 

Според директорката мярката е неработеща. Тя се аргументира с ресурсите, които се влагат, включително образователните медиатори, и с ежедневните усилия да се мотивират нередовно посещаващите училище ученици и да се търсят причините, които за голяма част от семействата са финансови и материални.

"Родителят директно заявява – елате след една година. Ако мярката е работеща, както в предходния вариант – спиране на детските за месец, ако в 3 последователни месеца не си успял да върнеш това дете в училище – тогава да се спират за една година. Но не автоматично за направени 5 отсъствия."

Единодушие сред образователните институции и директорите по тази тема има, увери Благоева.

Още когато е била предложена мярката – през 2019 г., от Центъра за междуетнически диалог "Амалипе" са оповестили данни от проучване в мрежата от училища, с които работят. Около 40% от анкетираните тогава са били категорични, че мярката няма да проработи. 30 на сто са били на мнение, че може да проработи. Впоследствие обаче над две трети от директорите са оценили ефекта като обратен.

"Мотивацията на родителя при такъв дълъг период рязко спада. Той не вижда смисъл да полага усилия. Това е още една причина детето, което не посещава училище, да бъде ангажирано в ежедневни дейности за осигуряване на прехраната. А 5 неизвинени отсъствия се правят много бързо – това е по-малко от един учебен ден", коментира в предаването "Хоризонт до обед" Теодора Крумова от "Амалипе".

Образованието като ценност в ромската общност става по-видимо не благодарение на наказанията, а с много работа на терен, с позитивни модели, които доказват на децата и родителите, че могат да успеят, обясни Крумова.

"Тази радикална мярка в никакъв случай не е причината за връщане на учениците в училище", потвърди и Красимира Благоева.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна