Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силистренци се сдобиха с нови цени на таксиметровите услуги

| Репортаж
Нови цени на таксиметровите услуги в Силистра
Снимка: Незабравка Кирова

Силистренци се сдобиха с нови цени на таксиметровите услуги. Според една част от водачите на жълти автомобили е крайно време, други се опасяват, че ще загубят от клиентелата си. Но всички са единодушни, че инфлацията и оскъпяването на живота се отразява и на техния джоб.

Всяка година до 31 октомври таксиметровият бранш подава заявка до Общинския съвет с актуални цени, които влизат в сила от 1 януари на следващата година. 

През 2023-та това не се случва заради изборите. Но пък е в сила решението от 2022-ра, когато бе гласувано максималната цена на километър пробег за таксиметров превоз на пътници при дневна и нощна тарифа да е 1,20 и 1,30 лева, но въпреки това шофьорите останаха на старите си цени с по десет стотинки по-надолу, приети през 2020-а, основно заради Covid-ситуацията. 


"Много зле се отрази. Учениците, които са една част от нашите клиенти, не пътуват. Заведенията са затворени. По-голямата част от клиентите си стоят вкъщи“.  

Днес обаче учениците са на училище, хората работят, кръчмите и също, поне в Силистра, но разходите на всички растат, в това число и на "бакшишите", както нашенецът е свикнал да нарича таксиметровите шофьори. И ако разликата от по 10-20 стотинки на километър да не прави повишението толкова сериозно, то първоначалната такса е друго нещо –от 1,98 лв. при дневна и 2,20 лв. при нощна тарифа, става 2,97 и 3,30 лв., което автоматично променя цената на курса и ако е бил до 4 лв. – вече ще е над 5.

"Трябваше да се случи година  и половина по-рано. Но тогава бяхме подлъгани с отстъпката, която правителството даваше на литър гориво“. 


"Инфлация, горивата. От 2015 година не са вдигани цените на таксиметровите услуги. На ден започваме с минус 35 лева. Който ползва такси, си ползва такси. Почти няма разлика“.  

"Поддръжката на автомобила е много скъпа. На таксиметровия шофьор – също, като живот, като храна, като облекло. Животът поскъпва, няма как – трябва да се вдигат цените“.

Има или няма клиенти, собствениците на таксиметрови автомобили ежегодно плащат в Силистра по 350 лв. по Закона за местните данъци и такси. Освен това, както всички останали, покриват разходи за осигуровки, радиостанции, такси към сдруженията, към които са включени. Резултатът обаче е, че за последните няколко години броят на таксиметровите автомобили в общината е намалял наполовина, съобщи Стилиян Николов, представител на фирмата, собственик на диспечерския пункт и председател на Браншовата организация на таксиметровите превозвачи - клон Силистра.

Стилиян Иванов

яха 200 и Общината беше задължена над този брой да не дава разрешителни. В момента има 101. Ако е толкова печелившо, ще има ли такова намаление? Повечето автомобили бяха с по двама водачи. Сега са единица, които работят двама. Гледат повече да се уредят в някоя фирма или на държавна работа“. 

И дори и клиентите на такситата да останат същите, очакванията са броят на автомобилите да продължи да намалява.

А съветът към местната власт е да се помисли в посока на качествен и адекватен обществен транспорт, защото таксиметровият отново се превръща в лукс, както е било някога, и може би е редно да бъде. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна