Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иля Шаблински: По-нататъшното продължаване на войната ще означава ожесточаване на режима

| Интервю
Иля Шаблински
Снимка: Ангел Григоров

Владимир Путин води две войни - едната срещу Украйна, а другата срещу инакомислещите в Русия. И на двата фронта сякаш в момента за него нещата вървят добре. Първият руски президент Борис Елцин предаде преди 24 години в ръцете на Путин една крехка демокрация, която днешният президент превърна в автокрация. Вчера беше погребан неговият най-яростен противник.

Хиляди се стекоха край църква в краен московски квартал, където се състоя опелото на Алексей Навални. "Благодарим ви за вашия син", казваха на родителите на 47-годишния опозиционер дошлите да се простят с него. Близо 500 души са били арестувани след смъртта му преди две седмици. Арестите продължиха и вчера, макар до сблъсъци с полицията да не се стигна. "Да се предадем сега, би бил най-големият подарък за Путин", каза Леонид Волков, един от най-близките съратници на Навални, прогонен от режима в Русия.

Снимка: АП/БГНЕС

Темата коментира в интервю за предаването "Събота 150" на БНР юристът и правозащитник Иля Шаблински, който също живее и работи в изгнание.

Едва ли скоро ще разберем какво стана с Алексей Навални на 16 февруари в наказателната колония №3 в Харп, но все пак коя от двете версии ви се струва по-правдоподобна - предумишлено убийство или смърт в резултат от дългогодишния систематичен тормоз, на който той беше подложен?

"Мога да изложа моята версия. Мисля, че 3-4 дни преди 16 февруари Путин е издал заповед Навални да бъде убит. Мисля, че през нощта на 15-и срещу 16-и в наказателната колония са пристигнали хора от някакво подразделение на Федералната служба за сигурност и вероятно са отровили Навални. Някои от затворниците успяха да дадат интервю и съобщиха, че през нощта на територията на колонията е настанала някаква суматоха. Пристигнали са някакви автомобили. Над цялата територия е бил установен пълен контрол, така че никой да не може да се окаже в района, където е било извършено убийството. Алексей, както и всички останали затворници, е бил абсолютно беззащитен. Най-лесният начин да бъде убит е отрова в храната." 

Защо толкова дълго властите отказваха на предадат тялото на Навални на майка му Людмила?

"Според мен това потвърждава версията за отравянето. Искали са да бъдат сигурни, че информацията за него не може да бъде потвърдена по никакъв начин. Ако тялото беше предадено веднага на близките на Навални, те можеха да направят някакви хистологични изследвания. След това следователите и хората от Федералната служба за изпълнение на наказанията е трябвало да изпълнят изискването на Кремъл и да предложат на майката на Навални погребение в тесен кръг с надеждата, че тя ще се съгласи. Людмила Навална обаче прояви характер. Тълпите от хора, които видяхме на погребението, са нейна заслуга." 

Погребението на Алексей Навални  Снимка: АП/БТА

Ще успеят ли руските власти да заличат спомена за Алексей Навални?

"Няма да успеят. Друг е въпросът в какъв контекст името на Алексей Навални ще остане в руската история. В Москва се появи място, където може да се полагат цветя в памет на Навални. Ще се появи и паметник. След години ще разберем, че Алексей е бил най-голямата политическа фигура на нашето време, а Путин - най-големият злодей." 

Тази седмица на две и половина години затвор беше осъден известният правозащитник и антивоенен активист Олег Орлов, когото познавате лично. Какъв човек е той?

"Прекрасен, интелигентен и добър човек. Историк и добър организатор. Един от създателите на "Мемориал". Той търсеше и публикуваше важни материали, свързани с масовите репресии и незаконните действия на държавата. През 1995 година в Будьоновск беше сред онези, които доброволно се съгласиха да станат заложници на бандитите на чеченския полеви командир Шамил Басаев, в замяна на което бяха освободени група жени и деца. По време на съдебния процес това беше обсъждано. Мръсниците, които бяха свидетели на обвинението, упрекнаха Орлов, че с действията си е помогнал на част от бандитите да се измъкнат безнаказано. Няма значение, че доброволно е станал заложник и че други хора са били спасени." 

Първоначално го осъдиха да плати глоба, след това прокуратурата обжалва и в крайна сметка Орлов получи ефективна присъда. Защо?

"Можем само  да предполагаме, че в администрацията на президента е съгласуван определен курс, според който критичните мнения като статиите на Орлов трябва да се наказват със затвор. Орлов пише, че вървим към тоталитаризъм, но не комунистически, а от типично фашистки тип - десен радикален имперски национализъм." 

Възможно ли е в някакъв момент репресивната машина да забави ход или природата й е такава, че тя може само да се ускорява?

"Не виждам основания и поводи тази машина да забави ход. Видяхте, че Путин повиши заместник-директора и още няколко началници от Федералната служба за изпълнение на наказанията, които изглежда са изпълнили заповедта му за Навални. Цялата останала глутница, която работи в силовите структури, разбира, че може да получава някакви поощрения в зависимост от броя на заведените наказателни дела за дискредитиране на въоръжените сили или за оправдаване на тероризма. Колкото повече дела заведеш и колкото повече хора изпратиш в затвора, толкова по-големи шансове имаш да растеш в кариерата. Така работи тази машина." 

Само можем да гадаем как би изглеждала прекрасната Русия на бъдещето, за която говореше Навални. Как обаче ще изглежда бъдещето на Русия начело с Владимир Путин, ако съдим по неговото послание към Федералното събрание?

"Най-важното за Путин в момента е войната в Украйна. За него е важно войските му да направят пробив на фронта и да се придвижат по-нататък. Главната им цел е да стигнат до Славянск и Краматорск в Донецка област. По-нататъшното продължаване на войната ще означава постепенно ожесточаване на режима. Мисля, че на някакъв етап могат да отменят конституцията, да измислят някаква нова форма на управление и да нарекат Руската федерация империя. 

Все още не знаем как ще се развие ситуацията на фронта. Засега тя се развива благоприятно за Путин и той е много доволен. В момента политиците от Републиканската партия в Съединените щати се държат като дребни търгаши. Уверявам ви, че по време на Втората световна война половината от членовете на Конгреса са се държали по същия начин. Казвали са, че Съединените щати трябва да са в добри отношения с Хитлер и че по принцип той е интересна личност. Такъв е бил Джоузеф Кенеди, бащата на Джон и Робърт Кенеди. Той е призовавал за съюз с Хитлер до началото на 1942 година.

Такива хора могат да се наложат и сега, но се надявам, че това няма да стане и че на Украйна ще бъде оказана по-ефективна и сериозна помощ. Тогава на Путин ще му стане трудно. И трябва да му бъде все по-трудно. Защото всъщност непосилните за Русия военни разходи трябва в края на краищата да предизвикат сериозна инфлация. Ако говорим за икономическата страна на въпроса, в бездната на войната потъват гигантски разходи - трилиони рубли, или милиарди долари. Допускам, че част от елита осъзнава, че Путин тласка Русия към пропаст. Те ще придобият кураж, ако ситуацията на фронта стигне до задънена улица и започне галопираща инфлация." 

Искам да насоча вниманието ви към един момент, който ми се стори интересен. Путин каза, че елитът се е дискредитирал и истинският елит са онези, които служат на Русия и на практика са доказали верността си към страната. По думите му, това са воините и тружениците. Това обикновен популизъм ли е или зад думите на Путин се крият по-сериозни намерения?

"Не, това не е просто реторика. Това е стремеж да бъде създадено цяло съсловие от най-лоялните и предани привърженици на Путин. Уверявам ви, че в момента той мисли как да си осигури допълнителна защита. Те трябва да станат неговите еничари, ако щете. Той усеща, че голяма част от хората в управлението - в двете камари на парламента, в администрацията и в регионите разбират, че Путин води страната в грешна посока. Досеща се, че те не са съвсем лоялни и че при удобна възможност ще изразят протеста си срещу войната."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна