Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Суховейко: Фермерският глас в Полша няма чак толкова голяма тежест, става въпрос за имиджа на управляващите

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"За полския премиер Доналд Туск е важно да запази самообладание и да покаже, че иска да работи в интерес на земеделците и потенциално на този електорат". 

Това коментира пред БНР журналистът и медиен анализатор Мира Суховейко относно натиска на протестиращите срещу украинското зърно земеделци и ролята на Полша като най-верен съюзник срещу Русия.

"Полша трябва да защити своята политика, която е силно подкрепяща Украйна, и своите интереси от гледна точка на безопасността на държавата. Тези антиукраински настроения, които в момента виждаме, че полека лека се появяват особено сред ферметите, трябва по някакъв начин да бъдат възспрени. От една страна Туск е длъжен да спре тези протести и да помогне по някакъв начин на полските фермери да се справят в тази трудна ситуация. Но от друга страна е доста важно да не бъдат обвинявани за тези проблеми на полските фермери украинците и ситуацията в Украйна, а по скоро да се посочат други виновни. Тук Туск се справя доста добре. Посочва както Русия като основен виновен за ситуацията в региона, така и вноса на земеделски продукти от Беларус и Русия", коментира Мира Суховейко в интервю за предаването "Събота 150". По думите ѝ Туск се опитва да балансира в това отношение, което не е лесно

Тя отбеляза и значението на предстоящите местни избори в ПолшаФермерите са жители на малки населени места и често те гласуват за други партии, различни от тази на Доналд Туск или неговата коалиция, подчерта още журналистът и напомни, че партията на полския премиер е на големите градове. 

Според нея тежестта на фермерите като избиратели не е толкова голяма

"Фермерският глас в Полша няма чак толкова голяма тежест. Става въпрос за имиджа на управляващите и затова как те се справят с този проблем, как те ще разрешат този проблем или по скоро как ще проведат спора със земеделците и с Украйна. Това може да покаже до каква степен са готови да защитят интересите на полските граждани".

По думите на Мира Суховейко тази политическа ситуация за полския премиер е сложна, но не е невъзможна. Тя обясни, че това е проблем, чиито източници са отвън, а не са вътре в страната. Според нея Туск в доста отношения е в удобна ситуация:

"Би могъл голяма част от тази тежест на този проблем, който в момента има със земеделците, да го прехвърли на своите предшественици и на Брюксел. И да се опита да изиграе тази карта, че той е един силен играч в Брюксел". 

Полското правителство има доста тежка задача пред себе си, свързана с реформата в правосъдната система, коментира още Суховейко. Според нея хаосът е пълен и Туск не е направил кой знае какво, за да промени ситуацията. Но:

"Също показа на Брюксел, че е готов да вземе твърди мерки, за да реши този проблем и че тръгва в посоката, показана от Брюксел, а не продължава по следите на своите предшественици".

Цялото интервю на Весела Владкова с Мира Суховейко в предаването "Събота 150" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна