Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"КПКОНПИ функционира по силата на политическа сделка"

Димитър Стоянов, BIRD: Вътрешният министър е "кукла на конци", явно е зависим от ГЕРБ и ДПС

"Законодателните инициативи на този парламент са кухи"

| Интервю
Стопкадър /"Денят с Веселин Дремджиев"

Вътрешно противопоставяне в съдебната власт, в политическата власт в тази некоалиция ще доведе до изчистване, защото поводите за търкания са непреодолими и няма как тези скандали да затихнат, коментира журналистът Димитър Стоянов от BIRD. 

В интервю пред БНР той коментира темата с корупцията и успели ли са управляващите да я преборят. 

"По-скоро нищо не виждам в борбата с корупцията. Законодателните инициативи на този парламент са кухи, преливане от пусто в празно. Конституционната реформа беше суспендирана с преходните и заключителни разпоредби. Създадоха прокуратура, която не е независима, а доминирана от политическа квота и воля", посочи Стоянов в предаването "12+3".

И допълни, че "в известен смисъл Денков има основание да твърди, че има изсветляване".

"Да, корупционерите са изведени на първия ред, санкционираният по "Магнитски" Пеевски е на първия ред до Кирил Петков и се подкрепят. Това плаващо мнозинство е в основата на тежки корупционни сделки", аргументира се журналистът от BIRD. 

Той сподели впечатлението си от последните дни, че "ГЕРБ лобира за определен играч, който трябва да изгради 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". В ГЕРБ няма особено големи експерти по-ядрена енергетика, да не кажем, че отсъстват". 

За Димитър Стоянов КПКОНПИ функционира по силата на политическа сделка: 

"За да изберете шеф, трябва да имате политическа сделка, 3 – 4 лидери трябва да си стиснат ръце. Това е много сложен процес. Лавира се в обещанията, които са направени. Може да има политическа воля, но няма политически сговор да се изгради състава на една сериозна юрисдикция. Ако антикорупционната работи, както е по закон, в парламента трябва да има много недоволни".

За Делян Пеевски, санкциониран по "Магнитски" заради корупция и незаконни действия, журналистът обясни, че "това са констатации в САЩ, ние имаме произнасяне на компетентен орган – финансовото министерство". 

"Той по съдебен ред не успява да направи нищо и онези, които обявиха, че ще борят корупцията, се прегърнаха с него и Борисов. Това, че няма доказателства, са пълни глупости. Плевнелиев е един употребен политик без бъдеще, който излиза да прави кризисен пиар. Ако няма данни за корупция за Пеевски и Горанов, то тогава не знам за кого има. Има санкциониран олигарх – Васил Божков. Само това, което той извади, ако у нас имаше функционираща прокуратура, тези хора трябваше да са вече осъдени", коментира Стоянов.

И обясни, че "прокуратурата е последователна в своето действие или по-скоро бездействие по отношение на явни закононарушители".

"Големият успех на ПП-ДБ е, че свалиха Гешев, но не свалиха модела, който го продуцира като главен прокурор. Не виждаме реална промяна, виждаме промяна на играчите, но не и на моделите", посочва Стоянова.

Членовете на тази некоалиция са плаващо мнозинство - по един въпрос имат сговор, по друг нямат и затова не могат да излъчат председател на Антикорупционната комисия.

Според него "МВР може да се управлява от екип от 100 – 120 човека, компетентни с високонравствени качества и безупречна репутация". 

"Въпрос на политическа воля. В момента и в прокуратурата пада голямо ритане по кокалчетата. След убийството на Нотариуса показаха, че не е единна и има няколко лобита, които ловуват.  Извън този корупционен слой има някакъв процент не много смели, но почтени магистрати, които не са съгласни с функционирането на съдебната власт". 

"Обществото има достатъчно инструменти. Ако ние като избиратели не ги принудим да направят реформа, това няма да се случи", надява се разследващият журналист. 

Той обясни, че Доган и хора от кръга му много активно губят административни дела от състави на Върховния административен съд

"Това означава, че има някакво сериозно разместване и вътрешни търкания в ДПС. Г-н Гайтански загуби две дела, ТЕЦ-а на Доган загуби едно дело за крупни суми. Това показва загуба на позиции. Времето и практиката показват, че онзи, който има пари и позиции, не губи съдебни дела – този съд се нарича съда на чудесата". 

"За мен този министър е "кукла на конци" и като поведение, и като начин на изразяване. Ясно е, че той не е силният човек в това министерство. Той е явно зависим от ГЕРБ и ДПС предимно от ДПС. Колкото и да е непоследователен Кирил Петков, аз няма как да не му се доверявам, когато казва, че "този министър не е техен". Голямото противопоставяне в момента в МВР е на ниво министър - гл. секретар", коментира журналистът. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна