Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Наталия Киселова: Проява на лош вкус ще е да се гласува оставката в отсъствието на Борисов

| Интервю
доц. Наталия Киселова
Снимка: Силвия Великова

"Да се обсъжда проект на решение, с който се освобождава правителството, при положение, че Бойко Борисов и членове на парламентарната група са извън страната, това би било проява на лош вкус - без председателя на парламентарната група, която би трябвало да поеме първия мандат. Това е и през медиите усилие всяка от парламентарните групи да влезе в по-добри позиции при договаряне на писмено или не толкова писмено споразумение за следващите месеци, ако има подкрепа за ново правителство с мандата на ГЕРБ".

Това мнение изказа пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, относно предстоящата оставка на премиера акад. Николай Денков и ротацията на правителството.

По думите ѝ Конституцията не е предвидила срок, в който при депозирана оставка точката да влезе в дневния ред на Народното събрание и да бъде гласувана. Според нея факторите за това ще бъдат два. Единият е да има присъствие на народните представители, които ще подкрепят бъдещо правителство. Другият е да не се създава впечатление, че се бърза, обясни доц. Киселова в интервю за предаването "Преди всички".

"Забавянето ще бъде за да може всяка от парламентарните групи да договори по-добри условия за следващите 9 месеца или до края на мандата", смята тя и добави, че оставката ще бъде гласувана, след като са се разбрали:

"Предполагам, че при връчването на проучвателния мандат, приемаме, че това ще е от г-жа Габриел, тя веднага ще върне изпълнен мандата и ще предложи на президента да продължи процедурата. Това може да стане в рамките на часове, дни. Няма да е възможно президентът много да бави".

Специалистът обясни конституционната процедура при оставка на правителство:

"Конституцията е предвидила, че когато се подаде оставката на правителството или министър-председателя, се активира член 99, а именно президентът започва консултации и връчва проучвателни мандати на първата, втората и някоя следваща парламентарна група".

По думите ѝ Основният закон прави лека разлика в по-съществени нюанси в основанията, заради които се депозира оставката. Това става според тълкувателно решение от преди 30 години, в което са разгледани различни хипотези.

Според нея винаги, когато се говори за подаване на оставка, то е в интерес на мнозинството, в случая което подкрепя правителството. Идеята е да се стабилизира изпълнителната власт, допълни доц. Киселова. На второ място тя посочи, че по този начин ще бъде премерено дали сме излезли от кризата вече или кризата продължава и тя просто е била на пауза за тези 9 месеца.

По политически основания трябва да бъдат прекратени предсрочно пълномощията и на министър-председателя, и на председателя на Народното събрание, коментира доц. Киселова. По думите ѝ процедурите са взаимно обвързани от политическа гледна точка

Цялото интервю на Силвия Великова с доц. Наталия Киселова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна