Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Радев: Нужна е самостоятелна държавна агенция за младежта

| Интервю
Атанас Радев
Снимка: Ани Петрова

Младежта остава на заден план, а ние сме залети от сутрин до вечер с новини, които касаят младите хора. Това каза пред БНР политологът Атанас Радев – председател на Националния младежки форум.

Днес премиерът Николай Денков ще разговаря с младите за почтеността в управлението и за своя мандат. Това ще стане часове преди оставката на кабинета да бъде депозирана в Народното събрание.

"Новините, които се появяват за зависимостите на младите хора, рисково поведение, отсъствие на споделени ценности, за това, което ние като млади хора, много често говорим – се наблюдава точно тази негативна тенденция. Ние като общество трябва да си задаваме много сериозно тези въпроси", смята той.

Според него разбирането на институциите убягва:

"Фокусирали сме вниманието си върху една институция, която обаче няма необходимия капацитет. В Министерството на младежта и спорта има една дирекция, в която има 12 души, които няма как да отговарят за цялата държавна политика за младежта. По отношение на бюджета – когато се види съотношението на бюджета между младеж и спорт, се наблюдава точно тази голяма ножица и разлика 1 към 12".

По думите му се фиксираме върху спорта, а при усвояването на умения, знания и компетентности нещата се губят. А младежката политика е визията на едно общество за неговото бъдеще, категоричен бе Радев в интервю за предаването "Преди всички".

Според него трябва да се обособи самостоятелна държавна агенция към Министерския съвет, която да се занимава само с младежта.

"Основната ценност и това, което младите хора трябва да проповядваме, е любовта към живота и да черпим с пълни шепи от него. А ние виждаме млади хора, които не виждат смисъла на живота", коментира той.

Политологът подчерта, че отсъстват ясни приоритети в секторите. Той отбеляза и непрестанната вражда между институциите, която не води до нищо ползотворно:

"В момента не гледаме в една посока. Липсват стратегическите приоритети".

По думите на Атанас Радев в момента тече безвремие:

"Коментираме процеси, регулатори, ротация, министри, но разговорът за конкретните политики и мерки отсъства. Отношенията между партиите трябва да бъдат регламентирани, за да могат да следват една политика, а не всяка партия да следва своя собствена политика и нищо да не бъде изведено докрай".

Цялото интервю на Силвия Великова с Атанас Радев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна