Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кейпзит: Сепаратисти опитват да разцепят Южна Африка

Активист на Кейпзит раздава флаери в Кейптаун, 2 март 2024 г.
Снимка: АФП

В една ветровита сутрин малка група активисти раздават в Кейптаун флаери с призив за отделяне на региона от състава на Република Южна Африка, разказва в свой репортаж АФП.

"Южна Африка не може да бъде спасена, независимост на Кейп е единствената ни надежда", пише на флаерите, издадени от Партията за независимост на Кейп.

Известна и като Кейпзит, по аналогия с развода на Лондон и ЕС, наречен Брекзит, организацията е една от няколкото, които водят кампания за отделна държава в провинция Западен Кейп, където е разположен Кейптаун, преди националните и местни избори на 29 май.

Малки на брой и със слаба подкрепа, мечтата им е обречена, отбелязва агенцията.

Но анализатори казват, че бомбастичното искане на тези партии е симптом за по-широкото недоволство в Западен Кейп от централното правителство, което може да се превърне в по-широк призив за по-голяма автономия.

"Колкото по-зле става страната, толкова по-популярна става Независимост на Кейп", казва Джак Милър, 39 г., лидер на Кейпзит.

Джак Милър, лидер на Кейпзит/АФП
Недоволството от управляващия Африкански национален конгрес, обвиняван в корупция и безстопанственост, е разпространено в цяла Южна Африка, докато страната се е насочила към избори.

30 години, откакто партията е на власт, слагайки край на апартейда, икономиката е в застой, безработицата е над 30 процента, а бедността е навсякъде на фона на ширеща се престъпност.

Основана през 2007 г. Кейпзит печели само две от 231 места в общинския съвет на Кейптаун през 2021 г. Днес партията се опитва да отиде отвъд своята предимно бяла база.

"Вярвам в черна, бяла, зелена, жълта, но независима провинция", казва пред АФП 75-годишен активист.

Политическият анализатор Даниел Слайк обаче отхвърля възможността за отцепване, дори при по-голяма подкрепа за сепаратистите:

"Конституционно те няма да могат да предизвикат отделяне на Западен Кейп по никакъв начин, дори ако спечелят мощни позиции, което пък е малко вероятно".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна