Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изкуството е мир": обръщение на Юн Фосе към международното театрално общество на 27 март

Празнуваме Международния ден на театъра

Снимка: БГНЕС

Днес потребността от сценични изкуства е много голяма. Като живо изкуство, театърът влиза в директен контакт със своята аудитория и това е от изключително значение във времена на свърхтехнологии.

"Театърът е и изкуство, чрез което хората осмислят механизмите на тоталитаризма, изключително важно негово свойство в бурни времена като днешните. Театърът лекува травмите и разширява представите за света", споделя драматургът д-р Майя Праматарова в разговор за театралното изкуство, който носи както общ, така и конкретен характер, свързан със Световния ден на театъра, отбелязван по инициатива на Международния театрален институт от 1962 година.

Юн Фосе
По традиция всяка година празникът започва с обръщение на едни от значимите фигури на сценичните изкуства. Тазгодишното послание е на Юн Фосе, норвежкият автор, отличен с Нобелова награда за новаторските си пиеси и проза. Важен акцент в словото му, което ще прозвучи на 27 март в различни театри, страни и континенти е, че "Изкуството е мир".

Акцент на днешния празник са и Националните награди за сценични изкуства "Икар" на Съюза на артистите в България, които ще бъдат раздадени за 50-ти юбилеен път в Народния театър "Иван Вазов" тази вечер. В очакване сме да разберем кои са носителите на отличията за най-високи постижения в областта на сценичните изкуства у нас.

Обичаният актьор и режисьор на дублажи Радослав Рачев, член на Комисията за определяне на номинациите в категория "Дублаж" разказа за тазгодишните номинации на Гилдията на актьорите, работещи в дублажа и дългогодишната си работа в театъра.

Честит празник на театралното изкуство!



По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна