Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст в цените на храните в Гърция, опозицията иска мерки от кабинета

Снимка: Ройтерс

Лидерите на социалистическата партия ПАСОК, както и от лявата СИРИЗА настояха днес правителството да намали данъците върху стоките от първа необходимост. Стремително се покачват цените на плодове и зеленчуци в Гърция.

Опитите на правителството да спре покачването на цените са само формални. Реално всеки месец основни продукти стават все по-скъпи, реагират от опозиционните партии.

Според  Института за проучване на цените през март са поскъпнали значително основни хранителни продукти. Почти 8% са по-скъпи пресните плодове и зеленчуци, шоколадовите изделия със 7%, млечните продукти с 4%.

Двойно увеличение констатира и статистическата агенция Елстат в сравнение с другите европейски страни. Например средното увеличение в Европа на плодове и зеленчуци е 6%, докато в Гърция е 12%.

Фермерите съобщават, че торове и семена за посев са с тройна цена в сравнение с миналата година.

За да покрият текущи разходи гърците са изтеглили, само през януари един милиард евро от спестяванията си, информират банките.

Във връзка с високите цени депутати от опозицията съобщават, че живеещите в Северна Гърция са принудени да пътуват често до България за по-евтини стоки и горива.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна