Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да опознаеш своето семейство, означава да узнаеш всичко за себе си"

Райна Дамяни: Родовата терапия работи през миналото ни, за да изясним настоящето и подобрим бъдещето

2
Райна Дамяни
Снимка: Личен архив

"Очакваме в скоро време да има и български енциклопедичен вариант за това що е "Родова терапия", каза в "Нощен Хоризонт" Райна Дамяни, водещата на популярното предаване "В часа на синята мъгла", нейно авторско предаване за изкуство и култура, което тя води цели 29 години. Тя гостува в качеството си на родов терапевт. 

Райна Дамяни е доктор по културология  и обществени комуникации, журналист и арт експерт. Автор е на 8 самостоятелни изложби живопис и куратор на над 100 художествени проекта. 

Що е то родова терапия - система, която осветява и показва причините за нашите проблеми, състояния, травми, болки, тайни, чрез спомените, емоциите търсенето, намирането и осъзнаването на дълбоки пластове, през знанието за нашето семейство, произход, фамилия, ред, праотци. 

Следва процес, работа от ваша страна, навигация от моя, решаване на редица проблеми, чрез осъзнаване и трансформация. Лекувате живота си и помагате на поколенията след вас да не повтарят вашите травми и обремененост, да си обясните защо определени неща се случват и повтарят в живота ви.

"Самата дума терапия плаши хората, леко ги дистанцира и те се питам "Какво е това?" Но щом има думата терапия, това означава, че нещо терапираме и лекуваме. А щом има лекуване, това означава, че има болка. Изначалното в родовата терапия са т.нар. наследствени, родови травми, проблеми, грешки, знания, повторяемост на събития или травми, които ние носим още от появата си на този свят и почти всичко е несъзнателно.

Родовата терапия работи през миналото ни, нашето собствено и на семейството ни, на рода ни, на този, с когото се сродяваме, правим или не правим семейство.

Защо - за да изясним настоящето, за да живеем по-добре и най-важното, за да подобрим бъдещето на тези, които идват след нас, на нашите деца, внуци и правнуци, ако нямаме такива, винаги има на кого да предадем физически това знание, разказа още Райна Дамяни.

"В търсене на корените да опознаеш своето семейство, означава да узнаеш всичко за себе си. Да опознаеш себе си означава да разбереш всичко.

Винаги има начини да опознаеш рода си в миналото, да ги изследваш, защото родовата терапия стъпва на реално опознаване на поколенията назад, с информация 120 години назад работи родовата терапия.

Родовата терапия връща живота ни през паметта на предците ни назад, за да можем да продължим напред.

Когато има кризи в света, когато има войни, когато има епдемии, инфлация - всичко това се е преживявало в миналото, ние не го преживяваме за първи път.

Това знание, което ние носим в ДНК - то си, в паметта на предците си, ни дава тази устойчивост да се преборим, допълни още Дамяни.

Тя допълни, че въпреки всички конспиратвни теории, че светът няма да оцелее, че човечеството няма да се справи с поредното предизвикателство, историята доказва, че това не е така и ние продължваме напред и всичко това е вкоренено в родовата система.


Райна Дамяни е доктор по културология  и обществени комуникации, журналист и артексперт, с 33-годишен професионален път в национални медии. Автор е на 8 самостоятелни изложби живопис и куратор на над 100 художествени проекта. Илюстрира множество книги. Нейни стихове, рецензии и публицистични текстове са публикувани в авторитетни издания и интернет. Създава и води единственото авторско предаване за изкуство и култура "В часа на синята мъгла" - "Дарик радио", 1994 - 2021. Носителка е на престижни награди, сред които "Златно перо" на СБЖ и Голямата награда на София за културна журналистика, 2014. Автор на научното изследване "Системата на културното наследство и новата медийно-информационна среда". Определя се като духовен космополит и маринист.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна