Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с над 2,5% заради опасения за надвиснал ирански удар по Израел

Петролът поскъпва в края на седмицата с над 2% към нови 6-месечни върхове заради засилващи се опасения за предстоящ потенциален въздушен удар на Иран по Израел.

САЩ и техните съюзници вярват, че е неизбежна голяма ракетна и атака с дронове от страна на Иран като отмъщение за израелски удар срещу посолството на Техеран в Сирия. Според американски медии, иранските атаки могат да бъдат в рамките на следващите 24 или 48 часа.

Перспективата за разширяване на военния конфликт в Близкия изток продължава да подклажда страховете от нови прекъсвания на доставките на петрол, което води до рязко поскъпване на черното злато.

Към 17.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент нарастват с 2,5% към 92,19 долара за барел - най-високо ценово ниво от 29-и септември 2023 г.  Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък поскъпват с близо 3% към 87,55 долара за барел - непосредствени под 5-месечни връх около 87,63 долара за барел, достигнат за кратко на 5-и април.

Графика на петрол Бент (в долари за барел)


"Директна конфронтация между Израел и Иран би означавала значителна ескалация на конфликта в Близкия изток и би довела до значително покачване на цените на петрола", посочи анализатори на Commerzbank, цитирани от Блумбърг.

Петролът се повиши с около 19% от началото на годината с оглед на набиращия скорост конфликт в Близкия изток, украинските атаки с дронове по руски нефтени рафинерии, както и заради решението на ОПЕК + да удължи до края на юни споразумението за ограничаване на петролното производство с около 2,2 млн. барела на ден.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна