Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК възобнови раздаването на храни по програмата на АСП. Как се получават?

| Интервю
Снимка: БТА

Българският Червен кръст започна раздаването на хранителни пакети за нуждаещи се от цялата страна по програмата за храни и основно материално подпомагане, управлявана от Агенцията за социално подпомагане и финансирана от Европейския социален фонд+.

Желаещите да получат такива пакети и отговарящи на условията, могат да потърсят най-близкия от общо 300 пункта на организацията. Седем са групите, които влизат в списъците на социалните служби и имат право на това подпомагане, обясни пред БНР д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на Българския Червен кръст.

Снимка: БТА

Това са хора, получили помощ за отопление през изминалата зима, родители, които получават детски добавки, хората с най-тежки увреждания – над 90 процента и с ниски лични доходи. Правоимащи са също така семейства на деца с трайни увреждания и тези с помощ за отглеждане на дете в приемно семейство. Семейства, които са получили еднократно подпомагане за непредвидени обстоятелства през януари и такива, които не са получили енергийна помощ, но са с ниски доходи и живеят в материални лишения също могат да получат хранителни пакети.

Списъците на правоимащите са в териториалните звена на Агенцията за социално подпомагане. Онлайн, чрез ЕГН може да се провери дали лицето има право на подпомагане. Друга възможност е това да стане по телефона. Помощта може да се получи и от друго лице, упълномощено от правоимащия собственоръчно, без да е необходимо пълномощното да е нотариално заверено.

7 юни е крайният срок за раздаване на подкрепата от първия транш, която съдържа само храни. Оставащите след 7 юни продукти ще бъдат преразпределени към други нуждаещи се групи.

Снимка: БТА

Вторият транш, който ще бъде раздаван след 7 юни, освен храни ще съдържа и хигиенни материали.

Има различни по големина хранителни пакети в зависимост от това колко души са в дадено семейство, уточни д-р Тодоровска.

Огромно облекчение за бюджета на едно семейство ще бъде да получи тези продукти, които са качествени и добре подбрани от МТСП и Министерство на здравеопазването, коментира д-р Надежда Тодоровска в предаването "Преди всички". Тя определя програмата като много полезна.

Програмата беше спряла за кратко и хората я търсеха, посочи още тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна