Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забраненото благословение на Любомир Лулчев

Романът "Благословение" (1940) на Любомир Лулчев е забраняван два пъти, и то от две власти, които в същността си се изключват взаимно – преди и след 9 септември 1944 г.

Днес (22 април) спасеният роман "Благословение" ще бъде представен от 18:30 в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Това е поводът в "Terra Култура" да гостува Даниел Капсъзов – родственик на автора, който осъществява преиздаването на книгата.

Най-голямо предизвикателство в работата по романа, по думите на Капсъзов, е било осъвременяването на словото – един своеобразен превод между две епохи – тъй като българският език се е изменил много от 1940 година до днес. За издателите е било от голямо значение да бъде запазено алегоричното звучене на текста, изпълнено с послания за мрака и светлината в човешкото съществуване.

Книгата е определяна като конфликтна, тъй като тя съдържа истини и прозрения, които не са в полза на властимащите. 

Любомир ЛулчевВъв философията на Лулчев хуманността е по-важна от думата на закона. Капсъзов акцентира върху отношенията между Лулчев и цар Борис III, като писателят успява да спаси десетки животи с благотворното си влияние върху царя. Това, разбира се, не е било по вкуса на тези, които са искали по-силно прилагане на политически наказания. Лулчев се застъпва и за българските евреи, когато цар Борис III се е чувствал притиснат да извърши тяхната депортация, разказва Капсъзов.

Всичко в романа "Благословение" е вдъхновено от реалния опит на Любомир Лулчев и от натрупаната във времето народна мъдрост, казва гостът. 

Капсъзов отправя покана към слушателите да присъстват на представянето днес в Националната библиотека. Всички средства, събрани от продажбата на романа, ще бъдат дарени за благотворителна кауза.

Целия разговор чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна