Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според нея е редно намалената ставка да остане в сила до края на тази година

Даниела Стоева: Връщането на по-високото ДДС за туроператорите - за сметка на бизнеса

Потребителят няма да бъде ощетен, увери тя

| Интервю
Снимка: Венета Николова

Целият негатив от увеличаването на ДДС ще е за сметка на туроператорите, заяви пред БНР Даниела Стоева - член на Изпълнителния борд на Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции, бивш председател на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, а сега член на Управителния съвет. Коментарът ѝ е по повод на връщането на старото ДДС от 20% за туроператорите от 1 юли

В предаването "Преди всички" Стоева обясни, че най-големият проблем е дошъл от това, че промяната в Закона за ДДС, която касае данъчната ставка на туристическите пакети, е била анонсирана едва през ноември 2023 г. През цялото време нямаше никакъв диалог със сектора за готвената промяна, изтъкна тя. 

"За нас беше абсолютна изненада. Нашите продукти бяха вече в процес на продажба, а от друга страна - българските туроператори имат сключени договори с чуждестранни такива за следващия сезон и там цените не подлежат на никаква промяна, след като един път са влезли в продажба".

Напълно наясно сме, че намаленото ДДС е временна мярка, отбеляза Даниела Стоева. Според нея обаче е редно тя да остане в сила до края на тази година

Тя напомни, че мярката е възстановяваща за входящия туризъм, който най-много пострада първо от Covid, а след това и от войната в Украйна. По думите ѝ нивата от 2019 г. все още не са досигнати

Според нея това е показателно за "голямата дупка между бизнеса и управляващите институции и нежеланието за разбиране на нуждите на бизнеса". Това показва и колко несигурна е бизнес средата в България, допълни Стоева.

По думите ѝ разликата от 11% в ДДС-то ще е за сметка на бизнеса. И все пак тя не прогнозира фалити в сектора

Очаква обаче от депутатите да намерят време, за да решат проблема в кратък срок, защото иначе това ще създаде сътресения в сектора. 

Даниела Стоева заяви, че не очаква скок в цените за потребителите. Потребителят няма да бъде ощетен, целият негатив ще е за сметка на бизнеса, категорично повтори тя. 

Стоева е умерен оптимист за летния туристически сезон. По Черноморието се очаква значителен ръст от британския пазар, а румънският остава устойчив. По думите ѝ не се очакват големи промени по пазарното разпределение. 

Според нея отпадането на въздушния Шенген е голямо облекчение и със сигурност ще доведе до по-добър имидж за дестинацията. 

Стоева апелира към повече отговорност от страна на управляващите към целия бизнес, включително туристическия

Цялото интервю на Диана Дончева с Даниела Стоева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени