Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

| обновено на 17.05.24 в 11:17
Поло Оконе
Снимка: БНР

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование.

Поло Оконе сподели в ефира на "Нашият ден", че неговите най-големи ангажименти в момента са свързани със студиото за документален театър "Vox populi". "В момента играем две постановки в "Топлоцентрала" - "Паяци" и "Медена луна", разказва той. "На 25 юни ще играем "Медена луна" в Зала 1 на "Топлоцентрала", а на 16 юни ще представим "Паяци", отново в Зала 1."

Оконе също така анонсира откриването на сезона на "Контейнер" през юни месец. "Имаме градска среда за независимо изкуство, която се намира в 'Княжеската градина'. Сезонната рамка, която сме замислили, е с еко насоченост," споделя той.

Една от новите инициативи на Оконе е авторският пърформанс - интеракт "Римлянин", който ще бъде представен в края на сезона в "Топлоцентрала" в Зала 2. "Историята е от някой от периодите на Рим - с образи, герои и случки от същите периоди," обяснява той.

Поло Оконе също така е сред организаторите на Фестивала за традиционната везба и плетиво "Магичната красота". "Шевицата е нещо много дълбоко и красиво с голяма научна, образователна и културна стойност. Когато се докоснеш до шевицата, виждаш, че е необятна," казва той.

Оконе подчертава важността на запазването на традициите в културното наследство. "Имахме Фестивал на мартеницата, който представихме по програма Христо Ботев, имахме и една изложба, и хората бяха изключително възхитени от това, което се случва."

На въпрос дали е по-лесно да се реализират проекти на село, Оконе отговаря: "В селото има някаква по-специална енергия от градската. Има и градски галерии, които много ме зареждат. Освен това в градската среда има една суетност и елитарност на поставянето на изкуството. На село хората чакат с нетърпение нещо да се случи."

В края на разговора Поло Оконе покани слушателите на предстоящите събития: "Фестивалът на везбата и традиционното плетиво ще бъде на 15 юни в село Мурено, от 11:00 часа сутринта. Ще бъда куратор на две изложби - на чичо Станко и на Ева Анева от София. В момента подготвяме и проекта "Биоинтерфейс", където ще представя скулптури и пластики."

Чуйте разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени