Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За жените... като за майки

Проф. Мария Малинова
Снимка: endometriosis.bg

За женското здраве разговаряхме с проф. Мария Малинова. По време на Националната конференция за иновациите в акушерството и гинекологията, опитният специалист и преподавател направи обстоен анализ на причините, симптомите и коварните последици от заболяването ендометриоза. И не само – проф. Малинова отправи полезни съвети към дамите от всички възрасти, свързани с тежки диагнози като рака на яйчниците и на маточната шийка, ползата и вредата от контрацептивите, рисковете първо да "направим" кариера, а после деца.

В седмичното издание на националната радиопрограма "Христо Ботев" не отминахме и други проблеми, свързани с обучението по медицина, трудностите за придобиване на специалност, включително по акушерство и гинекология, световната наука и практика в тази медицинска област, липсата на познания и информираност за най-значимите АГ заболявания. В този смисъл подчертахме огромната роля на специалистите и на медиите, за по-високата степен на грамотност у населението. Това означава и по-голяма възможност за превенция и спазване на определени правила и норми на живот. Сред тях и начинът на хранене, който е изключително важен за предпазването от редица органни аномалии, включително от ендометриозата.


В публицистичен стил водещият "За здравето" защити собствена гледна точка по важни черти от съвременната българска ценностна система и народопсихология. В една прозаична амалгама от политика, шоу бизнес и пари, от здравеопазване и други важни обществени процеси, Стойчо Стоев отправи послания за честна игра и морал във всяка една човешка и професионална дейност.

Д-р Фани Цуракова

Интересен коментар за темите на Колегиум "Психиатрия" в предаването направи д-р Фани Цуракова. Тя очерта актуалните проблеми, дискутирани по време на двайсет и третата научна конференция на българските психиатри и оповести имената на наградените лекари с приза, носещ името на доц. Георги Койчев – инициатор и създател на специализираните психиатрични срещи. Повече подробности и детайли ще научите идната събота, 25 май, когато наш гост ще бъде д-р Цуракова.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна