Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 28 май

"Кутия за приказки" по повод Световния ден на множествената склероза

Д-р Иван Томов

По повод наближаващия Световен ден на множествената склероза 30 май, на 28 май ще се проведе медийно събитие, озаглавено "Кутия за приказки". Тази година темата на кампанията е “Диагноза“.

Събитието е част от Здравна кампания за повишаване на осведомеността към редките автоимунни и възпалителни неврологични заболявания в България. Целта му е да послужи като платформа за увеличаване на информираността за тези заболявания, чрез споделяне на реални пациентски истории от България.

По време на инициативата експерти в областта на неврологията ще ни запознаят с важни аспекти, свързани с диагностиката и лечението им.

"В основата на това заболяване стои реакция на организма срещу собствените нервни тъкани, откъдето идва централната нервна система. Едно автоимунно заболяване,  най-вероятно придобито, въпреки че има и генетични фактори, участващи в генезата на това заболяване", обясни д-р Иван Томов, един от организаторите на инициативата, съосновател на медицински информационен портал Diagnosa.info, заедно с д-р Мария Трифонова.

  • Множествената склероза се категоризира като хронично прогресиращо автоимунно заболяване на централната нервна система и засяга хора още в млада възраст - най-често между 20 и 40 години, в периода, когато градят кариера и семейство. Именно това подчертава и социалната значимост на болестта.

Не се знае от какво се причинява. Някои хора могат да развият това заболяване, други не, в зависимост от това какъв е начинът им на живот, както и факторите на околната среда, пушене, ниско ниво на витамин D и определени по-редки вируси биха могли да го активират, посочи още медикът.

  • Заболяването засяга около 2,9 милиона души в света и около 5000 в България.

"През последните години начинът ни на живот в затворени пространства, климатици, стоене на сянка, използване на редица слънцезащитни кремове, доведе до това, че все повече хора имат ниски нива на витамин D, което наблюдавам и в клиничната практика“" поясни д-р Томов. 

Основната мисия на "Кутия за приказки" е да акцентира върху ранната диагностика и лечение, като по този начин ще насочи вниманието към необходимостта от по-добра осведоменост сред младите и техните близки.

Ако се усъмним, че имаме това заболяване на базата на група от симптоми, достатъчно е да посетим невролог и оттам нататък със специфични и висококвалифицирани изследвания би могла да се постави диагнозата, подчерта д-р Томов. По думите му диагнозата „Множествена склероза“ би могла да се постави навсякъде, в България неврологичната общност е много добре организирана и информирана.

В рамките на събитието Дарин Ангелов и Евелин Костова ще разкажат две истории на пациенти с множествена склероза и оптичен невромиелит. Историите целят да покажат както предизвикателствата, пред които са изправени пациентите и техните семейства, така и начините, по които ги преодоляват и намират подкрепа.

По време на събитието акад. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология, ще сподели новости, свързани с лечението и диагностиката на тези заболявания.

Медийното събитието ще се проведе на 28 май (вторник) от 15:30 часа в галерия "Нюанси" (ул. "Иван Денкоглу“ 42) в София.

Разговора с д-р Иван Томов чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна