Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвориха "завета към поколенията" в чипровското училище "Петър Парчевич"

4
Снимка: личен архив



400 години от своето създаване отбелязва тази година Основно училище "Петър Парчевич" в Чипровци. По този повод днес в училището бе отворен Заветът към поколенията, написан и оставен през 1984 година от тогавашното училищно ръководство, каза директорът Лена Георгиева:

"Това е една вълнуваща инициатива, защото са минали 40 години и вълнението ни е голямо, за да прочетем заветите на предците. Днес сме само 57, а тогава са били 350 учениците...Стараем се да поддържаме този възрожденски дух... Ще поставим и нов завет, срокът ще е 20 години..."


Металната капсула, която е била зазидана в стената на училището, бе отворена точно в 11 часа. В нея училищното ръководство през 1984 година е написало следния завет към днешното поколение: 

"Завет към тези, които ще наследят мечтите ни. Отново е пролет и отново е май. Този ден е паметен за нас, заветът ни е свещен. Такъв го предайте на вашите приемници... Щастливи сме днес, че сме деца на Чипровския край. Ние ви завещаваме непокорния дух и жаждата за свободата на чипровските въстаници... Пред България днес има безбрежни хоризонти, вървете бодро напред и вдигайте авторитета на н любимото ни училище! Ще започва поредната мирна и съзидателна пролет в нашата Родина - НРБ!"


Днес бе поставен новият завет към бъдните поколения, който ще бъде отворен през 2044 г. В него се отправя призив към младите хора на Чипровци след 20 години - да не забравят родния край, да бъдат граждани на света и да носят Чипровци и България в сърцето си.  Тържественото честване на годишнината ще бъде през есента на 6 и 7 септември. 

Повече - в двата звукови файла.
По публикацията работи: Недка Лилкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени