Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кардиолог: Следете щитовидната си жлеза!

"Дисфункция на жлезата може да ускори сърдечно-съдовите заболявания"

| Интервю
Снимка: PR Care

"Понякога ние сме първите, които посрещаме пациенти с проблеми, свързани със сърцето, а се оказва, че източникът на този проблем е щитовидната жлеза."

Това каза в интервю за БНР кардиологът д-р Михаела Михайлова.

"Сърцето реагира на всичко, което се случва в тялото. Минаваме по един чеклист, по който обследваме различни възможности. Заболяването на щитовидната жлеза е една от първите идеи, особено когато сме сигурни, че сърцето е структурно здраво", поясни кардиологът.

Д-р Михайлова посочи, че "този мъничък орган е доста важен за метаболизма и функции на други органи".

"Все повече пациенти, които идват при нас, се оказват с тиреоидит на Хашимото. Като автоимунно заболяване не е толкова драматично за тялото. Просто трябва да се следи."

В предаването "Преди всички" кардиологът препоръча определени възрастови групи с вече проявени сърдечно-съдови заболявания, обикновено свързани с възрастта, да проверяват периодично и щитовидната си жлеза.

"Дисфункция на жлезата може да ускори сърдечно-съдовите заболявания."

Вирусът на ковид завари населението в недобро състояние на сърдечно-съдовата система и по-високата смъртност се дължи и на факта, че мнозина са подценявали състоянието си на сърдечно-болни, изрази мнение д-р Михайлова.

При много млади хора – 30-35-годишни, се забелязва т.нар. метаболитен синдром, което предразполага към бъдещо сърдечно-съдово заболяване, коментира още д-р Михаела Михайлова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна