Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху се проваля ужасно начело на държавата, заяви израелски министър във военния кабинет

Бившият началник-щаб на Израелските отбранителни сили Гади Айзенкот.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се проваля ужасно начело на държавата, заяви Гади Айзенкот - министър във военния кабинет на Нетаняху. И настоя да бъдат свикани избори преди края на годината.

Айзенкот е съпредседател на опозиционната формация "Национално единство" заедно с Бени Ганц - също министър във военния кабинет. И също като Ганц е бивш началник на генералния щаб на израелските въоръжени сили.

Генералът от резерва Айзенкот загуби един от синовете си през декември миналата година при експлозия в един от тунелите на "Хамас" в Ивицата Газа.

Днес генералът заяви, че Нетаняху заблуждава израелските граждани с лозунги като "пълна победа срещу "Хамас", вместо искрено да признае, че войната в Газа е далеч по-сложна.

"Всеки, който твърди, че като разбием няколко батальона на "Хамас" в Рафах и тогава ще си върнем заложниците, сее фалшиви илюзии", заяви Айзенкот. И допълни, че стабилизирането на Газа ще отнеме от 3 до 5 години, и още доста докато се изгради алтернатива на "Хамас" там.

Според него Нетаняху се проваля в изпълнението на обещанията, с които спечели изборите преди две години - да спре иранската ядрена програма, да установи официални дипломатически отношения със Саудитска Арабия и да укрепи икономиката.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна