Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел продължи да изпраща танкове в Рафах

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел продължи да изпраща танкове в южния град Рафах в Ивицата Газа, след като вчера армията влезе в центъра на града. Правителството на Бенямин Нетаняху смята, че войната срещу радикалната палестинска организация "Хамас" ще продължи през цялата година. 

Жители на Рафах казаха, че израелските танкове са влезли в западната част на Рафах и в близост до центъра на града, преди да се оттеглят към буферна зона на границата с Египет. По данни на израелската армия тя контролира три четвърти от буферната зона, а целта е да установят пълен контрол, за да предотвратят контрабандата на "Хамас" с оръжия.

Боевете в Газа ще продължат поне до края на годината, смята съветникът по националната сигурност на израелския премиер, като по този начин сигнализира, че Израел не е готов да прекрати войната, както иска "Хамас", като част от сделката за освобождаване на заложниците.

Действията на Израел в Рафах са в разрез с решението на Международния съд за прекратяване на атаките срещу града, където хиляди палестински бежанци потърсиха подслон след израелската офанзива в ивицата Газа. Съединените щати, най-близкият съюзник на Израел, повториха позицията си срещу голяма израелска сухопътна офанзива в Рафах, но според Вашингтон такава операция не е в ход.

"Все още не вярваме, че Израел извършва широкомащабна сухопътна операция срещу Рафах, но ще продължим да наблюдаваме процеса много, много внимателно", заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби, според когото широкомащабна наземна операция би включвала нахлуване с голям брой войски в координирани действия срещу множество цели. 

Президентът Джо Байдън публично предупреди Израел по-рано този месец, че САЩ ще спрат доставките на оръжия, ако израелските сили предприемат широкомащабна операция без надежден план за защита на цивилните. Вашингтон отдавна настоява граничният пункт при Рафах да бъде отворен за хуманитарни доставки, но според палестинския министър на здравеопазването няма индикации това да се случи скоро.

Американски служители съобщиха, че временният кей, построен от армията на САЩ за доставяне на помощ в Газа, е бил повреден от бурните води на Средиземно море, а ремонтът му ще отнеме поне седмица. Хуманитарни организации предупредиха, че количеството помощ, достигащо до палестинците в Газа, е само малка част от необходимото за посрещане на нуждите на населението.

След израелския въздушен удар, при който в палатков лагер до град Рафах загинаха десетки цивилни, в Съвета за сигурност на ООН е внесен проект за нова резолюция за ивицата Газа. Текстът предвижда Израел незабавно да спре офанзивата си, а "Хамас" от своя страна да освободи всички заложници, които продължава да държи. Все още не е ясно кога ще бъде гласувана резолюцията.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЕВР определя цената на природния газ за юли

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се очаква да поевтинее и синьото гориво за този месец. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно..

публикувано на 01.07.24 в 07:47
Жордан Бардела

Крайната десница е победител на първия тур от вота във Франция

Крайната десница - партията "Национален сбор", е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция. Това показват данните от проучванията на изхода на избирателните секции. Президентът Еманюел Макрон, чиято центристка коалиция е едва трета, призова за демократично и републиканско обединение за втория тур. "Национален..

публикувано на 01.07.24 в 07:40
Бойко Борисов и Румен Радев

Президентът връчва първия проучвателен мандат за кабинет на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС

В изпълнение на конституционната процедура първи проучвателен мандат за съставяне на правителство връчва тази сутрин държавният глава Румен Радев.  На "Дондуков" 2 номинираният за премиер от най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, ще получи в 09,00 часа папката от държавния глава. Кандидатът за министър председател   има седем дни,..

публикувано на 01.07.24 в 07:36

БНБ понижи основния лихвен процент

Българската народна банка определи по-ниско ниво от 3,63 на сто на основния лихвен процент от 1 юли. През май и юни основната лихва беше 3,78 на сто. Показателят е технически, но ясно отразява тенденция. Основната лихва е важна за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения.

публикувано на 01.07.24 в 07:34

Ваучерите за храна вече са електронни

Ваучерите за храна от днес са изцяло електронни. Някои търговци обаче все още имат проблеми с електронната система. Възможно е в началото да се отказва и плащането на битови сметки с подобни ваучери. Срокът на валидност на хартиените остава до датата на валидност, отбелязана на тях. "28,5% от работещите ползват ваучери, малко над 800 000..

публикувано на 01.07.24 в 07:31

От днес пенсиите се увеличават с 11 процента

От днес - 1 ви юли, пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 11 процента. Това повишава   доходите на близо 2 милиона българи.  Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева. По данни на Националният осигурителен институт, броят на възрастните с пенсии и добавки под..

публикувано на 01.07.24 в 07:16

Заседание в Истанбул на комитета на потивоминната оперативната група - Турция, България и Румъния

В Истанбул ще се проведе заседание на комитета на потивоминната оперативната група. Турция, България и Румъния подписаха създаването й в средата на януари. На втори юли противоминната група започва своя двуседмичен патрул. Трите държави ще осигуряват сигурността на търговския трафик в териториалните си води. Черно море и коридор за..

публикувано на 01.07.24 в 06:58