Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От механиката до магията, или през погледа на часовникаря

| обновено на 10.06.24 в 11:59
Снимка: БГНЕС

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" по програма "Христо Ботев" става дума за часовниците и времето – със Станимира Кацарова, часовникар. Тя има ателие в центъра на София, известно за мнозина.

Днес в Япония се отбелязва Денят на часовника. През 671 година се твърди, че за първи път се появява часовник в двореца на японския император. В този специален ден Станимира Кацарова споделя своите мисли и опит в ефира на предаването.

"Часовниците си отмерват, вървят си и не ни чакат. Времето не ни чака, можем да го забавим, когато правим нещо хубаво и приятно, и тогава времето за нас спира, но за околните няма как да спре", разказва Кацарова.

Тя попада в професията случайно, но както сама отбелязва, в живота няма нищо случайно. "Дори не носех ръчен часовник. Предложиха ми да започна като помощник – да сменям каишки и батерии. И страшно много ми хареса, наблюдавах работата на часовникарите и така се потопих в тази необикновена професия, която е много увлекателна", добавя тя.

"Любимият ми момент е, когато се съсредоточавам в направата на някой часовник и всичко спира. Вглъбяваш се и редиш един пъзел. Когато правиш нечий часовник, усещаш енергията на човека, който го ползва. Има часовници, които се ремонтират лесно и такива, които се ремонтират много трудно без видима причина, но когато видиш човека, ти се изяснява, че енергията на човека се отразява на часовника", отбелязва Кацарова.

Тя говори с уважение за своя ментор, един от най-известните часовникари в София, който продължава да ходи по обучения. "Това е професия, в която трябва непрекъснато да се усъвършенстваш", подчертава Кацарова.

Станимира Кацарова вярва, че професията на часовникаря има бъдеще. "Хората носят часовници, но часовникът става по-скоро аксесоар към тоалета и облеклото. Часовникът е и белег за престиж. Хората, които са на по-високо ниво, виждат часовника и по него преценяват. Банкерите например често гледат часовника и могат да ви дадат заема, който искате, например, ако сте със скъп часовник", обяснява тя.

В края на предаването Кацарова обявява часа на провеждането на интервюто, поглеждайки мобилния си телефон. Този финален жест деликатно подчертава връзката между традиционните часовници и съвременната технология.

Чуйте разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна