Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Дончо Дончев: Каква е разликата между сезонната алергична хрема и синузита

Доц. Дончо Дончев от Клиниката по Уши, нос и гърло на Военномедицинската академия в София
Снимка: ВМА

Идващото лято е най-добрия сезон за профилактика на заболяванията, свързани с възпаление на носната лигавица

Стоенето на климатик обаче може да обостри синузита или да провокира хрема.  

"Синузит е заболяване, при което имаме възпаление на лигавицата на околоносните кухини, причинителите са бактериални, а голяма част от тези причинители са често циркулиращи и често срещащи се микроорганизми, които попадайки в благоприятна среда, водят до възпалителни реакции, каза в "Закуска на тревата" доц. Дончо Дончев от Клиниката по Уши, нос и гърло на Военномедицинската академия в София:


"Предразполагащи фактори са нелекувани продължително време хреми - тоест, задръжката на секрети при децата това е т.нар. трета сливица, при възрастните - това е най-вече изкривената носна преграда. 

За преходния сезон от пролет към лято са много типични алергичните заболявания на лигавицата на носа. Те наподобяват на синузита

Когато една хрема при възрастен човек продължи повече от две седмици, с главоболие, тежест в лицевата част при навеждане, главоболието е и назад към тила, а секретите от бистри, стават гъсти и гноевидни, стичащи се към гърлото, тогава можем да мислим за остър синузит. Това обаче е различно от сезонната алергична хрема, уточни доц. Дончев. 

По думите му пролетта е активен сезон за алергичните хреми, а синузитите са по-типични през зимния сезон

Най-важно е човек да се предпазва от прекалени простудни фактори през зимата, а през преходния сезон е важно човек да взема отрано мерки с антиалергични спрейове. При наличие на полипи в носа се предприемат по-радикални мерки за освобождаване на носните ходове, добави още доц. Дончев. 

Дългото излагане на климатик през лятото може са ни причини синузит, това може да стане в стаята, в автомобила, а при изострянето на хроничните синузити вече изисква и по-дълго лечение

Инхалациите - у дома или сред природата, са най-физиологичният начин за прочистване на секретите в носната кухина и възстановяването й чрез овлажняване, обобщи доц. Дончо Дончев от Клиниката по Уши, нос и гърло на Военномедицинската академия. 


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна