Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Античният фестивал "Орел на Дунава" - разходка по линията на времето

| Репортаж
Снимка: Община Гулянци

Как са живели хората в античността, какви дрехи са носили, каква е била храната им и всичко свързано с бита?

Най-старият фестивал на античното наследство на Балканите - "Орел на Дунава", дава възможност за разходка в историята. Общините Гулянци и Долна Митрополия обединяват усилия за популяризирането на региона.

Тазгодишното, 18-о поредно издание започва на 14 юни. То е тридневно и ще се проведе в колония "Улпия Ескус" край село Гиген и в римския кастел "Ад Путеа" при село Рибен.

Римската цивилизация е и ще бъде интересна на туристи от целия свят, подчертава Петър Петров, председател на Общинския съвет в Долна Митрополия.

"Улпия Ескус е най-важният град в Римската империя в региона. Той не е добре популяризиран", отчита той.

Стоян Проданов/Личен архив

И двете общини възнамеряват чрез подобни възстановки да насърчат туризма и се надяват ЮНЕСКО да даде шанс на Долния Дунав.

Има много смисъл в това да се говори за дунавската цивилизация. Първата писменост е възникнала по поречието на Дунав. Това се дискутира много широко и вероятно ще бъде хитът в научната мисъл през следващите години, коментира проф. Стоян Проданов, организатор на фестивала.

Според него колония "Улпия Ескус" е скрита перла. По думите му всеки посетител ще може да се разходи по тази линия на времето.

С подобни фестивали и възстановки децата по-лесно учат история и възприемат информацията, отбелязва д-р Стефан Проданов, който влиза в ролята на римски военачалник. Той обръща внимание върху репликите на антично облекло отпреди 2000 години.

"Туники, които са от естествени материали за периода – вълна, лен, памук. Нашите занаятчии, нашите майстори, правим всичко да бъде сравнително достоверно от епохата."

Повече чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна