Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН: Няма разписани изпитни процедури за постъпване в първи клас

| Репортаж
Снимка: Виктория Топалска

До 20 юни продължава второто класиране на първокласниците в общинските училища в София. 

Неоснователни са опасенията на родители, че класираното им дете може да загуби мястото си в дадено училище заради провеждана допълнителна проверка на неговите знания, посочват от Министерството на образованието и науката.

В нормативната уредба няма регламентирани приемни изпити за записване в първи клас, уточняват от просветното ведомство.

Няма причина да се провеждат обследвания на учениците, казва Величка Тасаджикова, директор на 70 ОУ в София, в което ще има само една паралелка първокласници.

"Изпитна процедура за постъпване в първи клас, както и да бъде наречена тя, е нелегитимна", подчертава тя.

Училищният директор напомня, че децата разполагат с удостоверения за завършено предучилищно образование, тоест за училищна готовност.

В удостоверенията за завършена подготвителна група много често не се наблюдават разлики при децата, завършили една и съща детска градина, коментира директорката на 44 СУ Татяна Михайлова. По думите ѝ "пише абсолютно едно и също".

Там, където приетите в първи клас са повече от една паралелка, училището предвижда процедура, по която да разпредели децата в отделните паралелки.

В 20 ОУ в София например разпределението на приетите ученици става според заявеното от тях желание да изучават чужд език. В 44-то училище ще има четири паралелки без предвидена профилирана подготовка по даден предмет. Ръководството на училището се ориентира чрез неформален разговор с родителите. Директорката е категорична, че децата не се тестват предварително дали могат да четат и да пишат.

Целта на беседването с родителите е да се сформират по-равнопоставени паралелки – както като брой момичета и момчета, така и като дял на по-притеснителните спрямо по-буйните деца или пък на по-бързо справящите се със задачите в сравнение с останалите, пояснява Татяна Михайлова.

"Ако се случва някъде изпитване за приемане, това е нередно."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна