Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуствен интелект – непредвидимо бързо ли се развива?

| обновено на 26.06.24 в 11:11
Снимка: Pixabay

Гост в рубриката "Темите на деня" е Петър Петров, експертът, който ни предупреждава, че животът ни няма как да е същият след изкуствения интелект.

Предстоящата му книга, посветена на тази тема, обещава да разкрие нови аспекти и предизвикателства, пред които ще се изправим с развитието на технологията.

В предаването той сподели, че подготовката за книгата е била интересен процес, който включва известна помощ от изкуствения интелект. "Тя се случи донякъде с изкуствен интелект в размислите, разсъжденията, анализа, но всичко, написано в книгата, е написано от мен, без ChatGPT", сподели Петров. Той подчертава, че макар и технологиите да играят важна роля в живота ни, все още е необходимо човешкото участие за създаването на съдържание и творчество.

Експертът подчертава, че технологиите се развиват изключително бързо и почти непредвидимо. Според него, ако се опитаме да си представим бъдещето и увеличаването на някаква технология в него, най-вероятно ще сгрешим, защото технологичните скокове са непредвидими. Тези скокове могат да променят из основи начина, по който живеем и работим.

В разговора в "Нашият ден" се засягат и въпроси като: може ли изкуственият интелект да замести общуването и потребността от други хора? Този въпрос е от изключително значение, тъй като все повече хора започват да разчитат на технологии за ежедневното си общуване и връзки.

Книгата на Петър Петров обещава да предложи дълбок анализ и прозрения за бъдещето с изкуствен интелект, както и да постави под въпрос много от предположенията ни за това как ще изглежда светът утре. Това е едно четиво, което не бива да пропускате, ако се интересувате от бъдещето на технологиите и тяхното въздействие върху нашето общество.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени