Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димо Дренчев: Защо се вкарва таван на надценката на хляба, който е ненужен?

"Има доста конкурентен пазар"

| Интервю
Димо Дренчев
Снимка: БГНЕС

Одобрението на 15-процентния таван на надценката на хляба от депутатите е свързано с проблеми по прилагането. Промяната дойде през преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта

НС трябва да прецени дали мярката да остане, или да бъде модифицирана. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Людмила Петкова в парламента. Стана ясно, че финансовото министерство е изготвило анализ на мярката и той е внесен в НС. 

Димо Дренчев, "Възраждане", обясни пред БНР, че "в анализа, изготвен от министерството на финансите, съвместно с министерството на икономиката, се казва, че те няма как да го прилагат, доколкото не е посочен орган, който да следи за изпълнението, не са предвидени санкции, а и в Закона за ДДС няма дефиниция що е това надценка". 

Защо се вкарва този таван на надценката, който, както се вижда и от анализа, е ненужен, запита той в предаването "Преди всички".

"Надценките за тези три вида хляб - бял, "Добруджа" и типов, са под 15%. За типовия хляб е под 6 %. При хляба има доста конкурентен пазар".

Най-добре ще е мярката да бъде отменена, заяви той.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна