Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясен Пенчев- един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти

Ясен Пенчев
Снимка: Личен архив

В разгара на кандидатстудентската кампания, когато пътя си избират хиляди зрелостници у нас, ще ви срещнем с отличника на випуска от Природо-математическата гимназия в Габрово. Той отдавна е наясно с какво иска да се занимава и решава да продължи образованието си в България. 

Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти на Българския институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии "Инсайт" към Софийския университет

Ясен е олимпиец от състезания по математика и информатика и отличник на последния випуск на Природо-математическата гимназия в Габрово, в която учи от пети клас и завършва с профил "Математика с интензивно изучаване на английски език". Дипломата му е пълно 6, шестици са оценките му и от зрелостните изпити. По математика очаквано се справил лесно, по български език и литература се подготвял дълго, но му помогнало това, че от малък обича да чете, както и частните уроци.

Казва, че за постигането на успеха дарбата не стига, нужна е и много работа, усилия, но и подкрепа от близките и учителите. Преди да започна да се занимава с науки, Ясен обичал да рисува, участва в конкурси по изобразително изкуство, свири на гайда и пее народни песни. След това дошла любовта към математиката.

В Оксфорд Ясен е приет в специалността "Компютърни науки", но таксите са непосилни за семейството му. Разказва, че въпреки това се явил на изпит, за да премери знания с конкурентите си. Приет е и в друг университет в чужбина, но избира да уча в България.

Ясен Пенчев е един от осемте стипендианти в програмата за талантливи наши кандидат-студенти на българския институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии „Инсайт“. 

За този четиригодишeн период на обучение в бакалавърска степен в Софийския университет "Св. Климент Охридски", всеки от осемте избрани в програмата ще получава по 2 хиляди лева месечна стипендия, което значително облекчава бюджета на семейството. Кандидатите преминали през оценка по документи и интервю в института, дискусии по математически проблеми и решаване на задачи, обяснява бъдещият студент.

Към ангажиментите си за лятото Ясен добавя още един – шофьорския курс. Казва, че въпреки натоварената си програма има достатъчно свободно време, което обича да прекарва с приятели и със семейството си. 

Допада му да е сред природата, да чете книги, да гледа филми, а в която и област на информатиката да се занимава, важно е постоянно да го предизвиква.


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени