Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7-мото издание на Модел Република България 2024

Ния Симеонова и Цветомир Николов
Снимка: Виктория Петрова

Модел Република България 2024 е 7-мото издание на симулация на държавната власт в България. 70 млади българи  имат възможността да влязат в обувките на министри и депутати. Симулацията ще се проведе в София между 23 и 26 август 2024, а крайният срок за кандидатстване е днес 6 юли

Ния Симеонова заедно с Цветомир Николов организират 7-мото издание на Модел Република България.

"Модел Република България е симулация на държавна власт. Млади хора влизат в ролята на политици, на институции като идеята е, че те симулират най-важните  демократични инструменти в държавата и се научават за това как функционират демократичните институции. Моделът е предназначен за ученици и студенти на възраст между 16-26 години.“, обясни Цветомир Николов.

Всеки млад човек, който се интересува не само от политика или който иска да научи как функционира държавата, да се запознае със свои връстници и обмени интересни идеи може да участва.

"Търсим амбициозни млади хора с всякакви интереси. Не е задължително да учат политически науки. Могат да идват от всички сфери“, допълни Ния Симеонова.

Темата на предстоящия Модел Република България все още не е ясна, но в предишните издания участниците са дебатирали около теми, свързани със разпределянето на парите от бюджета, съставяне на правителство и избори.

"Опитваме се темите да са актуални и да са интересни за младите. Както и да не са правени преди“, подчерта Ния.

В сърцето на Модел Република България са журналистите, които взимат интервюта след всяко заседание, среща между парламентарните групи или преди предстоящо гласуване. Работата им може да видите в социалните мрежи.

Организаторите се разграничават от реалните политически партии – имена, хора и идеи. Всичко е измислено от тях самите. Не канят политици на техните симулации, но се надяват посланията им да стигнат до повече хора.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени