Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова: Държавата ни е в тежка криза

Снимка: БНР

Разпад на държавността, нефункциониране на институции, а най-важната институция е парламента. Така народният представител от БСП за България, Корнелия Нинова, очерта в Благоевград ситуацията в държавата. 

Нинова поясни, че към момента невъзможността да се състави кабинет е показателно за нефункциониране на изпълнителната власт. "В тежка криза сме, и политическа и институционална и партийна в някои партии", каза Нинова.

Задачата на служебните кабинети е да подготви провеждането на изборите и поддържане на администрацията и административните отношения, посочи Корнелия Нинова, която влезе в Народното събрание от листата на БСП за България от 1 Многомандатен изборен район Благоевград.

Не е ясно какво ще се случи при втория мандат, а на третия обикновено не се гледа сериозно, каза още Нинова. Тя припомни позицията на БСП от 49-то НС: Надпартиен, експертен, програмен, срочен кабинет. 

Според Корнелия Нинова избирателната активност при евентуални предсрочни избори ще бъде още по-ниска и поради тази причина е възможно да влязат още повече политически формации, които ще направят парламента по-разпокъсан. Нинова вижда два изхода от ситуацията: Рязко да се повиши изборната активност или надпартиен разум и съставяне на експертно правителство при разумни компромиси.

Корнелия Нинова отказа да коментира вътрешнопартийни проблеми. 

В качеството си на народен представител от Благоевградска област тя е започнала разговори и срещи с кметове от региона. Днес е на посещение в община Гърмен, където от бурите и градушката пострадаха голяма част от земеделските стопани. Корнелия Нинова вече е изпратила запитване до ресорния министър кога и как ще бъдат обезщетени засегнатите от природните бедствия.

В Народното събрание е внесена актуализация на държавния бюджет, която касае инвестиционните програми на общините. За някои проекти субсидиите се намаляват, а за други се увеличават. !80 общински проекта са засегнати от актуализацията на бюджета. Най-много са за община Благоевград - 71-ин.

Като цяло средствата за общинските проекти са увеличени с 225 милиона лева и възлизат на над 6 милиарда лева, средства от държавния бюджет и от европейските фондове. 

Нинова се ангажира да внесе предложенията на кметовете, ако имат такива, стига парламентът да заработи. Към момента са внесени 33 законопроекта, които стоят "на трупчета", посочи Нинова и уточни, че все още не са структурирани постоянните комисии и Правилника за работа на НС. 

По публикацията работи: Мариана Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна