Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Киров: Франция ще се управлява от правителство на малцинството

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Свидетели сме на банкрутирането на френската политическа система и желанието на управляващите да продължат да управляват, но ще им е все по-трудно".

Това заяви пред БНР Веселин Киров, специалист по европейска политика, който от години живее във Франция.

Според него се правят всякакви опити статуквото да запази своята власт. По думите му обаче все повече се вижда, че то губи постепенно властта си.

В предаването "12+4" експертът прогнозира, че Макрон ще се опита да разцепи левия блок и да направи някакво правителство на малцинството:

"Предполагам, че иска в останалите 3 години от президентския му мандат просто да закрепи някакво правителство, но в момента подкрепата за него е още по-слаба и самият той ще бъде принуден на отстъпки".

"Не мисля, че може да се говори за победа на "Нов народен фронт" на левицата, защото няма ясно изразено пълно мнозинство в Долната камара на френския парламент. Освен това "Национален сбор" почти удвои своите депутати. Не предвиждам особено голяма победа за Макрон и неговите сподвижници от левите сили. Това беше една своеобразна коалиция, която Макрон направи – абсолютно безпринципна, защото самият той не се определя като ляв, но просто е човек, който иска да запази властта на всяка цена във Франция, а все повече и повече усеща как властта му се изплъзва", коментира Веселин Киров.

По думите му при "Национален сбор" не може да се говори за загуба:

"Те са трети по резултат, но са първи като самостоятелна политическа сила по брой депутати".

Според него "Национален сбор" не е успял да пробие достатъчно заради "безпринципните коалиции". По думите му тяхната програма – и политически, и икономически, е била най-издържана от всички други.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Веселин Киров в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна