Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се включва в Европейски консорциум на националните хъбове за лечение на рак

| Интервю
Доц. д-р Ася Консулова
Снимка: www.sbaloncology.bg

България се включва в Европейски консорциум на националните хъбове за лечение на рак. Разчита се на неправителствените организации да създадат мрежа и да поемат инициативата да привлекат заинтересованите в раковата грижа страни. 

Работата върху националните ракови планове трябва да се осъществява с организациите на цяла Европа. Амбицията на екипа на Съвместната онкологична национална мрежа е да бъдат направени няколко истински европейски скринингови програми, да бъде създаден поне един всеобхватен раков център по всички изисквания на Европа, както и разписани "маршрути" на онкологичните пациенти, по които да се движат, което липсва в българската онкология и води до там, че българските онкопациенти избират лечение в чужбина. 

Пред БНР доцент д-р Ася Консулова подчерта, че за това се работи от много години, "защото българският пациент заслужава да бъде лекуван в раков център и специализиран раков център, които в света се създават като ракови центрове и всеобхватни ракови центрове - като две различни нива на качество на грижата".

"Създаването на ракови центрове, на раков регистър, продължаващото медицинско обучение, което да е сертифицирано по правилата и за българските лекари, е нещо, което трябва да се случи", заяви тя.

Интервюто на Евелина Стоянова с доц. Ася Консулова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна