Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"52 исторически разходки из България" - 52 уикенда история сред природата

Ели Иванова
Снимка: Иван Русланов

"52 исторически разходки из България" се казва новата книга на блогър - пътешественика Ели Иванова, създател на блога "Друми в думи". 

Чрез нея авторката дава заявка да ни отведе до крепости, манастири, скални светилища и места, свързани със старата и по-новата история на земите ни.

"Тази пета моя книга се различава от предишните по това, че всички маршрути в нея са свързани с българската история, с историческа личност, манастир, стара легенда, сподели за "Хоризонт" Ели Иванова.

"Идеята дойде от моята страст да посещавам стари манастири и крепости. Маршрутите в книгата са именно от моите пътувания, като се постарах пътеките, които описвам, да са все пак достъпни за хората, които ще поискат да ги видят.

Пет са нивата на трудност на описаните в тази книга маршрути. Една от най-трудните пътеки е Пътят на Фердинанд в Рила, до връх Мечит, като трудността там се състои в дължината на прехода, но когато човек се изкачи на върха, е възнаграден с невероятни гледки.

Има и паметна плоча на съседния връх, че цар Фердинанд е построил този път, с което е искал да покаже на австрийските си роднини красотата на Рила, искал е пътят да стига от днешното село Говедарци до Рилския манастир, но последната част от остава недостроена и до днес /.../, сподели още Ели Иванова.

"52 са разходките, защото това са 52 уикенда в годината, в които човек може да си избере къде да отиде. Освен описание на маршрутите, в книгата съм използвала данни на археолози, печатни издания, информация в интернет - в научен портал на английски, в който публикуват много български археолози.

За крепостта Родостица до Ивайловград се свързах с археолога Ивайло Кънев, който проучва активно крепостта.

От извора съм черпила за още една крепост, която не е толкова известна, тя сега се проучва - това е до село Широково, тя е в района на Русенски Лом.

Тя впечатлява със солиден градеж, който ѝ е позволил да устои на времето и на нашествия. Тя е антична крепост, но е просъществувала и през Средновековието, устояла е на т.нар. варварски нашестия и е оцеляла до падането на България под Османско робство, разказа още за БНР Ели Иванова.

Тази крепост е лесно достъпна и до нея се стига за 20 минути по пътека, създадена от екипа, който проучва крепостта, допълни Иванова.

В книгата може да прочетете и за крепостта от Овеч край Провадия.

Най-дългото българско знаме ще бъде разпънато на крепостта Овеч край Провадия


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна