Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

BreastНelp Summer Talks – информационна среща за пациенти с рак на гърдата

Онлайн събитие на 11 юли от 16 ч.

Онлайн приложението BreastHelp предлага възможност за бърза и ефективна телеконсултация с водещи специалисти, както и възможността за запазване на час за преглед или образно изследване онлайн. Приложението предлага и отговори на най-често задаваните въпроси за рака на гърдата.

Д-р Ваня Митова, началник на Отделението по хирургия на гърда и реконструктивна хирургия, участник в учредяването на Съвместна онкологична национална мрежа и част от екипа, стоящ зад приложението, споделя в Lege Artis за хибридното събитие BreastНelp Summer Talks, което предстои утре (11 юли) от 16 ч.

Събитието е насочено към пациенти с рак на гърдата, които желаят да бъдат информирани от специалисти в съответната област. Темите, обект на дискусията, са свързани с физическата активност, храненето, поведението и психологическото здраве на пациентите, съобщава д-р Митова.

Ендокринологичните промени при жените, подложени на онколечение, са едно от най-големите предизвикателства, по думите на д-р Митова. Изменението на хормоналните нива в тялото вследствие на антиестрогенната терапия води до странични ефекти. За съжаление много пациентки не спазват терапията си, което води до усложнения, разказва д-р Митова. По думите на специалиста телемедицината е полезно средство за преодоляване на страховете и предразсъдъците, свързани с лечението.

По време на утрешната онлайн среща пациентите ще получат отговори и на най-задаваните въпроси по отношение на ТЕЛК.

Д-р Митова изтъква, че много от върлуващите сред пациентите митове ще бъдат развенчани. Мит е схващането, че след три седмици след операцията пациентът не бива да се движи. Нужно е веднага ръката от оперираната страна да бъде раздвижвана, подчертава специалистът. Спортът и правилното хранене биха забавили и остеопорозата, която при оперираните пациенти се развива по-бързо, допълва д-р Митова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна