Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква ще е съдбата на футболния отбор "Доростол"-Силистра?

| Репортаж
Снимка: Незабравка Кирова

Драмата на деня за футболните запалянковци в Силистра е дали ще има представителен мъжки отбор, или не?

Проведена бе и дискусия по темата. В основата са парите, които дава Общината, и резултатите, които се постигат срещу това. А силистренският футболен клуб е с над 120-годишна история, в която има и възходи и падения. На терена е срещал и най-добрите в родното първенство. Има няколко участия в "Б" група през годините, но все на опашката. Последно преди 13 години е във втора дивизия, но не успява да изиграе и един мач, заради липса на картотекирани професионални играчи. Периодично се случва да изпада и от "В" групата. Има сезони, когато няма и отбор.

Какво се случва и каква ще е съдбата на днешният "Доростол"?

В годините отборът е имал спонсори, но това са твърде далечни спомени. Дълго време единствено Общината дава пари за изяви в трета дивизия. И след прекъсване в 2017-а година, през 2020-а отборът отново се завръща в родното първенство, по необходимост. Никой не го казва на глас, но за да кандидатства Общината с проект за ремонт на стадиона, е трябвало да има представителен футболен клуб. И това се случва, като обаче основите играчи са външни, а не местни и това е причината за недоволството на мнозина.

Недоволство има и защото парите за издръжка са основно от Общината. Последно са гласувани 70 000 лв. за календарната година – включваща два сезона. За сравнение - 100 000 лв. се разпределят между всички останали спортни клубове в Силистра.

Според Лъчезар Тодоров, треньор на четвъртите в страната по баскетбол, който от 40 години е в сферата и познава материята – еднозначен отговор на въпроса дали да има, или да няма представителен футболен отбор Силистра – няма. Но първо трябва да има някаква цел.

Кметът Александър Сабанов подкрепя отбора, но и той е категоричен, че ще се търсят резултати.

Треньорът на клуба Деян Дечев потвърди, че вече се водят разговори с местни футболисти, които към днешна дата играят в т.нар. селски отбори.

За това, че любовта към футбола в Силистра я има, са доказателство 150-те деца, които тренират в детско-юношеската школа на клуба, като заниманията им са на един от двата стадиона, защото другият чака акт 16, а спортни зали, които да ги поемат през зимата, няма.

Всички участници в сагата "Доростол" са обединени в едно, че трябва да се положат усилия в името на феновете и на града, но най-вече заради децата, които са избрали пътя, по който могат да достигнат и до "Златната обувка" някой ден.

Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна