Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месец на ветроходството започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се проведе през изминалата седмица в Балчик. В него се включиха над 60 деца от региона, които получиха първите си обучения по ветроходство, плаваха с яхта в открито море, плуваха и се забавляваха.
 
Кампанията за привличане на подрастващите е реализирана с инициативата на Българската федерация по ветроходство и се подпомага от морските общини в област Добрич – Каварна, Шабла и Балчик. Идеята е със започването ѝ в началото на юли от Северното Черноморие до септември месец да е стигнала и до Царево, разказва председателят на федерацията Росен Марангозов.

Първи уроци по устройството на плавателните съдове, терминологията и кое за какво служи преподава на децата капитан Стоян Ангелов, който признава, че целият му съзнателен живот е преминал по вълните на морета и океани.

Децата в този ден са на разходка в морето с ветроходна яхта и споделят, че чувството е много приятно. Учили са се да управляват и малките яхти, които са с размери, специално за деца.

Росен Марангозов разказа, че подобни масови лагери по ветроходство се организират за първи път и задължително трябва да продължат и занапред в годините.

Днес в Балчик приключва Държавното първенство за килови яхти клас "Мелджес 24", а след седмица, от 19 до 21 юли, заливът на Балчик ще се изпъстри с платната на над 30 лодки, участващи в надпреварата за Националната купа за килови яхти.

Последно от поредицата морски събития през този месец ще бъде Държавното първенство за неолимпийските класове "Кадет", "Илка 4" и "420". То ще се проведе между 26 и 28 юли и отново се организира от Българската федерация по ветроходство.

Репортаж от Балчик на Мая Райнова чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени