Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Снимка: БГНЕС

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение.

Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24 напуснаха или бяха изключени и се вляха в редиците на независимите депутати. Така от втора - движението се срина до четвърта по големина политическа сила в НС. И ако в началото на седмицата председателят на ПГ Делян Пеевски пращаше покани за участие в кабинет, в края беше поставен въпросът за неговото изключване от партията и дори създаване на нова.

Турбуленциите в ДПС превърнаха ПП-ДБ във втора политическа сила, на която по право се полага вторият мандат. Коалицията обаче все още няма решение дали ще се опита да състави кабинет.

Десетки пожари избухнаха на няколко места в страната. Справка на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" показва, че вчера са регистрирани 81 пожара за 17 часа или средно по 5 пожара на час. Бедствено положение беше обявено в общините Хисаря и Калояново, частично  - в Свиленград, Тополовград и Ивайловград. Критична остава обстановката в Хасковско. Горяха необитаеми къщи в Сакар, Шестима души от село Равна гора са евакуирани. В село Срен хора останаха без домовете си.  8000 декара горяха край ямболските села Мелница и Гранитово. 

Пожар затвори магистралата, която свързва Солун с граничния пункт "Кулата – Промахон".

Пожарът имаше и близо до границата със Северна Македония.

Синоптиците предупреждават, че жегите продължават и през следващите дни и опасността от пожари се повишава. Идните дни се очакват температури над 40 градуса.

Подробности за най-важните новини от отминаващата седмица чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени