Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима американски президенти са убити в рамките на мандата си (справка)

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В историята на Съединените щати има редица случаи на убийства и опити за убийства, показва справка на АФП, изготвена по повод опита за убийство на бившия американски президент Доналд Тръмп и кандидат за втори мандат в Белия дом.

Последният опит за убийство датира от 1981 година и е насочен срещу президента републиканец Роналд Рейган, отбелязва АФП в справка, цитирана и от БТА.

Историята на Съединените щати е белязана от убийствата на четирима президенти в рамките на мандатите им, сред които на Джон Кенеди през 1963 г.

В хронологичен ред - през 1865-та година е покушението срещу Ейбрахам Линкълн. Той е убит в ложата си в театъра "Форд" във Вашингтон от актьора Джон Уилкс Бут.

20-ият президент Джеймс Гарфийлд умира от раните си след атака на 2 юли 1881 година във Вашингтон.

На 6 септември 1901 година, на изложение в Бъфало е ранен 25-тият американски държавен глава Уилям Маккинли. Той получава множество наранявания, след като е прострелян от анархист с револвер. Умира няколко дни след нападението.

На 22 ноември 1963 година в Далас е убит Джон Кенеди, 35-ият президент.

Опити за убийство са правени срещу държавните глави на Съединените щати Андрю Джаксън, Теодор Рузвелт, Франклин Рузвелт, Джералд Форд и Роналд Рейгън.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени