Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горски пожари и гореща вълна: Скопие обяви кризисно положение

Сградата на правителството в Скопие
Снимка: БГНЕС

7 горски пожара обхванаха Северна Македония, съобщиха официални лица, което накара правителството да обяви кризисна ситуация.

По време на извънредно заседание на правителството през нощта, депутатите обявиха кризисна ситуация - без да призоват за извънредно положение - "поради зачестилите случаи на горски пожари".

Според държавния център за управление на кризи пожарите се разпространяват главно в централните и източните части на страната в условията на изтощителна гореща вълна.

Въпреки усилията на пожарникарите са изгорели повече от 100 хектара гори.

"Периодът на действие на кризисното положение на територията на Република Северна Македония е 30 дни", се казва в изявление на правителството, цитирано от БГНЕС.

Кризисно положение се обявява, когато населението и имуществото са изправени пред сериозни рискове или опасности, което изисква вливането на значителни държавни ресурси.

Правителството одобри и ангажирането на полицията и армията в борбата с пожарите, както и подготовката на медицински персонал.

Около 100 военнослужещи и два армейски хеликоптера са участвали в гасенето на пожара край южния град Неготино, съобщиха от министерството на отбраната.

От миналата седмица регионът е засегнат от гореща вълна, която според прогнозите ще продължи до края на следващата седмица.

В петък Северна Македония издаде предупреждение за екстремни метеорологични условия с температури до 42 °C в някои райони.
По публикацията работи: Ваня Славова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени