Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери осъдиха нападението срещу Тръмп, пожелават му бързо възстановяване

Бившият американски президен тДоналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания, но раната не е животозастрашаваща.
Снимка: АП/БТА

Държавни глави и правителствени ръководители от цял свят осъдиха покушението срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, извършено на митинг в щата Пенсилвания, съобщават световните информационни агенции.

В Европа:

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел каза, че е шокиран и че осъжда атаката срещу Тръмп. "Още веднъж ставаме свидетели на недопустими действия на насилие срещу политици", написа Борел в социалната мрежа Х (бивша Туитър).

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че е "дълбоко шокирана" от стрелбата. "Политическото насилие няма място в една демокрация. Желая на Доналд Тръмп скорошно възстановяване", заяви Фон дер Лайен в Х.

Унгарският премиер Виктор Орбан изрази днес солидарността си  и каза, че "мислите и молитвите" му са с Доналд Тръмп, предава АФП, цитирана от БТА:.

"Мислите ми и молитвите ми са с президента Доналд Тръмп в този мрачен час", написа унгарският лидер в социалната мрежа Х, два дни след като се срещна с бившия американски президент в имението му "Мар-а-Лаго" в щата Флорида.

Германският канцлер Олаф Шолц написа в профила си в мрежата X , че нападението е "отвратителен акт" и го определи като заплаха за демокрацията. 

"Нападението срещу кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп е отвратително. Желая му бързо възстановяване. Мислите ми са с всички, които са засегнати от нападението. Подобни действия представляват заплаха за демокрацията", пише в публикацията му.

Френският президент Еманюел Макрон пожела днес на Доналд Тръмп скорошно възстановяване, предаде АФП.

В мрежа Х френският лидер окачестви стрелбата срещу Тръмп като "драма за нашите демокрации". "Франция споделя шока и възмущението на американския народ", изтъкна Еманюел Макрон.

Италианският премиер Джорджа Мелони изрази солидарността си с Тръмп и призова диалогът и отговорността да вземат връх над омразата и насилието.  

Кремъл осъжда проявите на насилие в политическата борба в контекста на нападението срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Русия винаги е осъждала и сега също осъждаме категорично всякакви прояви на насилие в хода на политическата борба", посочи говорителят на Кремъл. Настоящата власт в САЩ създаде атмосфера на насилие, с която е свързан и опитът за убийство на кандидата за президент на страната Доналд Тръмп, добави Песков.

"Ние изобщо не вярваме, че опитът за ликвидиране на Тръмп е организиран от сегашното правителство, но атмосферата, която беше създадена от тази администрация в хода на политическата борба, атмосферата около кандидата Тръмп, именно тези са нещата, които провокираха това, с което Америка се сблъсква днес", заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

Кремъл изрази съболезнованията си за жертвите на нападението, но добави, че руският президент Путин не планира да разговаря с Тръмп.

Украинският президент Володимир Зеленски написа в Х, че е ужасен от новината за стрелбата срещу Тръмп.

"Подобно насилие няма оправдание и няма място никъде по света. Насилието никога не бива да побеждава. Облекчен съм да науча, че Доналд Тръмп е добре и му пожелава скорошно възстановяване", заявява той. 

"Остро осъждам опита за убийство на 45-ия президент на САЩ и кандидат за президент Доналд Тръмп", написа турският президент Реджеп Тайип Ердоган в профила си в Х, като изрази солидарност с американския народ.

В посланието си Ердоган пожелава на Тръмп бързо оздравяване и възстановяване на здравето му.

"Вярвам, че разследването на нападението ще бъде проведено по най-ефективния начин, а извършителите и подбудителите ще бъдат изправени пред правосъдието възможно най-скоро, за да не се хвърля сянка върху изборите в САЩ и световната сигурност. Като Турция, ние винаги ще бъдем рамо до рамо до приятелския и съюзнически народ на САЩ", заяви турският държавен глава.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви днес в съобщение в Х, че е "ужасен" от нападението срещу Доналд Тръмп:

"Ужасен съм от атаката срещу бившия президент Тръмп. Политическото насилие е неприемливо в нашите демократични общества. Пожелавам му пълно и бързо възстановяване. Изразяваме също така искрените си съчувствия към семействата на зрителите, които загубиха живота си или бяха ранени при нападението", се казва в посланието на гръцкия премиер, цитирано от АНА-АПА.

Румънският президент Клаус Йоханис също реагира в мрежата на Екс на нападението срещу Тръмп, съобщава телевизия Диджи 24. "Ужасен съм от атаката срещу бившия президент Тръмп на митинга от кампанията му. Пожелавам му бързо и пълно възстановяване. Насилието и агресивността не са атрибути на една демокрация. Стоим до американския народ", посочва в съобщението си Йоханис.

Кипърският президент Никос Христодулидис заяви, че е "ужасен" от опита за убийство на бившия американски президент, съобщава в. "Сайпръс мейл". В съобщение в мрежата Х той добави, че е облекчен от факта, че Тръмп е в безопасност и изпраща най-добри пожелания на него и семейството му.

"Политически мотивираното насилие винаги трябва да бъде недвусмислено осъждано и няма място в демократичните общества", подчертава той.

Лидерът на кипърските турци Ерсин Татар също заяви, че е "шокиран от нападението" и го осъди категорично. "Насилието няма място в една демокрация. Пожелавам на г-н Тръмп бързо възстановяване", написа той.

Хърватският премиер Андрей Пленкович и словенският президент Наташа Пирц Мусар също осъдиха нападението в публикации в мрежата Х.

"Силно осъждам атаката срещу бившия президент Тръмп и му пожелавам бързо възстановяване. Политическото насилие е неприемливо и е най-голямата заплаха срещу демокрацията", посочи Пленкович.

"Насилието под каквато и да е форма няма място в демокрацията. Няма място в политическия живот, няма място в публичния и частния живот. Шокирана съм от атаката срещу бившия президент Доналд Тръмп по време на политически митинг. Желая му бързо възстановяване", написа Пирц Мусар.

Албанският премиер Еди Рама определи нападението като "трагедия за демократичния свят", съобщи агенция АТА.

"Притеснително е да станем свидетели на това как кандидат за президент на САЩ е прострелян, докато говори на митинг, и да чуем, че един от участниците е починал, а няколко други са ранени", заяви Рама в публикация в платформата Х.

"Това е трагедия за демократичния свят. Мислите ми са с бившия президент Тръмп и неговото семейство. Всички ние се надяваме, че това ужасяващо събитие ще обедини Америка и всички хора от демократичния свят срещу всички форми на насилие", заяви  Рама.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени