Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлос Алкарас защити титлата си на "Уимбълдън"

Карлос Алкарас защити титлата си на "Уимбълдън"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Карлос Алкарас защити титлата си на Откритото първенство на Великобритания по тенис.  В повторение на миналогодишния финал 21-годишният испанец надигра Новак Джокович с категоричното 6:2, 6:2, 7:6(4) за точно два час и половина.

За Алкарас това е четвърта титла от турнирите от Големия шлем и втора от "Уимбълдън", като му липсва единствено трофея от Откритото първенство на Австралия за попълване на колекцията.

37-годишният сърбин пък отново се размина с мечтата да спечели рекордния в историята на тениса 25-ти трофей от Шлема. Освен това сърбинът остава със седем купи от "Уимбълдън" - с една по-малко от рекордьора Роджър Федерер от Швейцария.

Мачът на Централния корт в "Ол Инглънд Клъб" започна много обещаващо с 15-минутен гейм, в който се стигна до седем изравнявания. Алкарас успя да реализира пробив от петата си възможност и рано-рано показа, че е готов да спечели финала, при това доста по-бързо спрямо петсетовата драма преди година.

Джокович се оказа с изоставане от два пробива при 1:4 гейма и скоро след това първият сет завърши при 6:2 в полза на по-младия тенисист на корта.

Алкарас продължи да доминира и във втория сет, в който отново бе фиксиран резултат от 6:2. Испанецът пак започна с пробив в първия гейм и сервираше безупречно. Той спечели за втори път в сета подаването на Джокович за 5:2 и мачът се насочи към трети сет.


В него вторият в световната ранглиста Джокович най-после показа защо има толкова много успехи в кариерата си и е рекордьор по титли от Шлема при мъжете. Сърбинът дълго време играеше на нивото на съперника си и дори имаше възможност да пробие за 4:2 при едва втория си брейкбол в мача. Тогава обаче Алкарас стовари сервис по правата, с който записа ас, а малко след това и изравни геймовете на 3:3.

Третият в ранглистата Алкарас изигра отличен гейм на ретур и проби за 5:4 гейма в третия сет, като изглеждаше, че няма какво да го спре по пътя към победата, но тогава дойде напълно необяснимо отпускане в неговата игра.

Испанецът поведе с 40:0 на свой сервис и имаше три последователни точки за спечелване на турнира. При първата той направи двойна грешка, при втората Джокович се измъкна с дълбоко пласниран форхенд, а при третата Алкарас не успя да намери очертанията на корта от смач. Последваха нови две грешки на шампиона и изведнъж Новак Джокович реализира първия си пробив срещата за 5:5 гейма.

В тайбрека Алкарас отново се върна към най-добрата си игра и при четвъртата си възможност да спечели мача го направи със 7:4 точки.

Статистиката от мача напълно подкрепи доминацията на Карлос Алкарас. Испанецът записа 42 печеливши удара срещу 26 на Джокович. Сърбинът направи една непредизвикана грешка повече - 25 срещу 24, а седемкратният шампион имаше предимство единствено в броя пласнирани асове - осем срещу пет.

Двубоят на Централния корт бе изгледан от принцесата на Уелс Кейт Мидълтън, която е патрон на "Уимбълдън". Тя направи първата си публична поява от март месец насам, когато обяви, че се бори с онкологично заболяване.

Въпреки победата си и това, че държи титлите от "Уимбълдън" и "Ролан Гарос", Карлос Алкарас ще остане номер 3 в световната ранглиста, докато Джокович ще запази втората си позиция. Водач продължава да бъде италианецът Яник Синер, който достигна до четвъртфиналите в Лондон.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени