Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава борбата с пламъците на много места в страната, рискът от пожари расте

Автор:
Снимка: ЮЗДП

На много места в страната продължава борбата с пожарите, пламнали в гори или сухи треви.

Работещите екипи на терен се надяват вятърът да намали силата си, за да може по-бързо да се ограничат всички пожари. 

За БНР главен комисар Александър Джартов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обясни:

 момента в Хасковско над село Щит продължаваме да полагаме усилия, за да предотвратим разпространението на този големия пожар, който беше на площ повече от 73 000 декара от вчера. И продължаваме към днешна дата също да го гасим.

Всичко, което правим, е по такъв начин да разположим нашите екипи, че на първо място да бъдат защитени населените места".

Какви са действията на Пожарната по отношение безопасността?

"По отношение на безопасността на нашите служители, когато работят в тъмната част на денонощието, обикновено са на безопасни места, където не влизат в пряко съприкосновение с фронта на пожара,  освен ако не е в достатъчно безопасна за тях среда", коментира гл. комисар Джартов. 

Пожар бушува втори ден в района на Студена и още 7 села в Свиленградска общинаОгънят в иглолистен масив между Левка и Лисово е спрян в началото на село Левка, но е изгоряла селскостопанска постройка. 

Движението по пътя между Левка и Студена бе спряно и пренасочено през Свиленград и Сладун. Пожарът напредва и към село Щит, което е на границата с Турция.

Повече от 50 екипа на пожарната и десетки горски служители се борят със стихията. Сутринта в гасенето на пожара се включиха и два хеликоптера на Военновъздушните сили.

До обед огънят е изпепелил над 80 хиляди декара. Снощи изгоряха необитаеми къщи в село Равна гора.

Пожар е възникнал днес в гора край русенския квартал "Средна кула". За да не допуснат огъня в града, на място са изпратени пет противопожарни автомобила с огнеборци, съобщава БТА. 
Пожарът край кюстендилското село Преколница, който гореше от четвъртък на половин километър от границата със Северна Македония, е локализиран, но има все още няколко тлеещи огнища.

Днес в района пристигна тежка техника, която ще прокара пътища и ще осигури достъп на екипите по гасенето откъм село Цървен дол.

Ситуацията е под контрол, няма опасност пожарът да премине оттатък границата - увери началникът на Регионалната служба "Пожарна безопасност" - Кюстендил комисар Светлин Георгиев. 

На четвъртия ден от гасенето на терен са три екипа на пожарната с 11 огнеборци, 10 горски служители,  както и от "Гранична полиция". С дрон на Регионалната дирекция по горите се оглеждат опожарените площи.

Не се знае точно колко са те - теренът е много труден, недостъпен, но опожареното е повече от 500  декара - около 250 декара частна гора, ниски борове, гола площ, сипеи, казаха от Югозападното държавно предприятие.

Тежка техника прави просека  от землището на с. Цървен дол, за да се предотврати евентуално разрастване към Байковска махала.

Говорителят на Областната дирекция на полицията Катя Табачка: Овладява се големия пожар. Има техника, правят и просеки от северната страна. Овладява се, засега има оптимизъм".
Снимка: ЮЗДП
Същевременно днес след обяд  в Кюстендилско са възникнали 4 нови пожара, при един от от тях е изгорял джип, който се е самозапалил на 62 км на автомагистрала "Струма".

Сухи треви и иглолистна гора пламнаха до пътя за село Слънчево, община Аксаково, област Варна. 
По-рано този пожар възпрепятства движението по магистрала "Хемус" и то беше пренасочено през стария път София - Варна.
Борбата с огъня между Летище Варна и село Слънчево продължава. Целта е да бъдат овладени пламъците, за да не стигнат Игнатиево и селата Припек и Баново. 
18 военнослужещи и 3 машини от Военноморската база във Варна се включиха на помощ на пожарните служби при гасенето на огъня, възникнал в гориста местност до Варна - над квартал "Владиславово".
Действа се за бързото овладяване в координация с цивилните институции, поясняват от ВМС. Участието на военните в гасенето на пожара е по искане на областния управител Андрияна Андреева и със заповед на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.
По-рано доброволци от квартала се събраха, за да помогнат за борбата с пожара. От областната администрация напомниха, че желаещите и от други райони да не се включват самостоятелно в гасенето, а само под ръководството на пожарникарите. 
Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново. Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове.
На място днес пристигна и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 
Рискът от пожари продължава да расте. В следващите два дни почти цялата страна ще бъде с червен индекс - най-високата степен на опасност от бързо разпространяващи се и много силни пожари, трудни за овладяване. 

Оранжев ще бъде индексът единствено в по-високите части на планините, където рискът от пожари остава висок.

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури, които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени